06.08.2020 — 17:17

Станом на 1 липня область посіла 3 місце серед регіонів України за найменшою за сумою боргу по заробітній платі

Про це повідомив перший заступник голови ОДА Роман Примуш під час засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсії, стипендії та інших соціальних виплат).

Більш детально про заборгованість із заробітної плати в області  розповів заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА ВОлодимир Паламарчук. За його словами, з початку 2020 року вдалось повністю ліквідувати борги на 16 підприємствах області у сумі 2,0 млн гривень. Окрім того, відбулося зменшення боргів із заробітної плати на 3 підприємствах області у сумі 101,5 тис. гривень.

Отже, станом на 01 серпня 2020 року в області залишається 16 підприємств-боржників із загальною сумою заборгованої заробітної плати 10,0 млн гривень. Зокрема, на 1 економічно активному підприємстві борг складає 4,9 млн грн; на 13 підприємствах-банкрутах – 4,5 млн грн;  на 2 економічно неактивних підприємствах – 602,3 тис. гривень.

За моніторинговими даними станом на 01 серпня поточного року відсутня заборгованість із заробітної плати у 14 районах та 2 містах обласного значення (Білогірському, Віньковецькому, Волочиському, Городоцькому, Деражнянському, Дунаєвецькому, Ізяславському, Красилівському, Новоушицькому, Старосинявському, Теофіпольському, Хмельницькому, Чемеровецькому та Шепетівському районах, містах Старокостянтинів і Нетішин).

Разом з тим, збільшення заборгованості із заробітної плати відбулося у зв’язку із утворенням боргів, перед працівниками:

– ДП «Нігинський кар’єр» (економічно активне, Кам’янець-Подільський район) борг утворився у січні та станом на 01 серпня 2020 року складає 4913,2 тис. гривень;

– ДП «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» (економічно активне, м.Кам’янець-Подільський), яке підпорядковано державному концерну «Укроборонпром», станом на 01 липня 2020 року борг складає 944, 5 тис. гривень. На сьогоднішній день борги перед працівниками підприємства повністю погашено.

Складна ситуація, за словами Володимира Івановича, залишається на окремих підприємствах міст Кам’янець- Подільський, Хмельницький, Кам’янець-Подільського, Полонського та Старокостянтинівського районів де загальна сума боргу це заборгованість на підприємствах банкрутах, а саме:

– ПАТ «Кам’янець-Подільськавтоагрегат» (підприємство-банкрут, м. Кам’янець-Подільський) –  борг утворився у грудні 2019 року та станом на 01 серпня 2020 року складає 941, 7 тис грн, що на 187, 1 тис. грн більше, ніж на початок минулого місяця;

– ПАТ«Полонський гірничий комбінат» (підприємство-банкрут, Полонський район) борг утворився у березні 2017 року та станом на 01 серпня 2020 року складає 498,8 тис гривень. Якщо за сім місяців минулого року заборгованість на підприємстві зменшилася на 510 тис. грн, то в цьому році маємо зменшення лише на 57, 0 тис. грн. Фактично виплата заборгованості працівникам підприємства призупинена;

– ПАТ «Хмельницьке авіапідприємство «Поділля Авіа» (підприємство-банкрут, м. Хмельницький) –  у вересні 2016 року відбулося зменшення заборгованості із заробітної плати до 391, 4 тис. грн та станом на 01 серпня 2020 року борг залишається незмінним;

– Агропромислове ЗАТ «Вікторія» (підприємство-банкрут, Старокостянтинівський район) – борг виник у січні 2018 року і станом на 01 серпня 2020 року складає 80,1 тис. гривень. Перспектив для зменшення заборгованості не спостерігається.