07.08.2020 — 17:44

Дмитро Габінет розповів про результати роботи ОДА в липні

Сьогодні під час брифінгу голова облдержадміністрації Дмитро Габінет розповів про основні актуальні економічні показники області та підсумував роботу ОДА у липні.

Основні тези доповіді:

➡ Попри карантинні обмеження області вдалося досягти перевиконання обласного бюджету на 1,6%, що в грошовому еквіваленті складає 9,4 млн грн ( в окремих областях цей показник складає 80-85%).

➡ Бізнес поступово починає відновлювати роботу після послаблення карантинних обмежень. На початок місяця заборгованість по заробітній платі по різних підприємствах області складала 11,4 млн грн. Протягом місяця завдяки цілеспрямованій роботі відповідної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати при ОДА вона зменшилася на 1,4 млн грн. Область займає третє місце в державі за найменшою сумою боргу по заробітній платі.

➡ Вдалося збільшити рівень середньої заробітної плати по області з 8850 до 10018 гривень. Значний вплив на показник зробила планомірна робота ОДА з представниками різних сфер економіки в напрямку легалізації зайнятості та виведенню працівників “з тіні”. Зазначена робота сприяла підвищенню рівня офіційної заробітної плати на підприємствах і як наслідок – середньої по області.

➡ За 7 місяців 2020 року було створено 5155 нових робочих місць, 418 працівників виведено “з тіні”.

➡ В рамках реалізації програми Президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво” на 50 з 96 об’єктів з капітального та поточного середнього ремонту доріг загального користування місцевого значення вже розпочато роботи.

➡ Триває робота з ремонту доріг державного значення М-12 та Н-03. Найближчим часом компанія “Онур” розпочне роботи на ділянці дороги М-12 в Летичівському районі. Термін виконання робіт – 18 місяців.

➡ Тривають роботи на 15 об’єктах “Великого будівництва”, таких, як школи, дитячі садочки та стадіони. Ступінь готовності по 4 об’єктах складає 60-70%, по 7 об’єктах – 80%. Лише по стадіону ім.Тонкочєєва, що у Кам’янці-Подільському, він становить понад 40%. Питання дотримання термінів будівництва та здачі об’єктів перебуває на постійному контролі ОДА.

➡ Зроблено низку кроків з розвитку туристичної галузі. Розпочато співпрацю з проєктом Discover.ua “Мандруй Україною”. На порталі вже розміщено інформацію про окремі туристичні “родзинки” області – https://discover.ua/regions/khmelnytsky-region. Далі планується розміщення англомовного контенту для популяризації області серед іноземних туристів.

➡ Розпочато ремонт дороги Р-48 до курорту Сатанів.

➡ Визначено та передано до Міністерства культури та інформаційної політики України перелік історичних пам’яток області, які пропонується включити до загальнодержавної програми з відновлення історичної спадщини у 2021 році.

➡ Триває реалізація обласного проєкту “Купуй Хмельницьке”, який здійснюється в партнерстві з Хмельницькою міською радою. За останній місяць проведено переговори з представниками переважної більшості торговельних мереж, зокрема “АТБ”, “Фуршет”, “Економ” та інших, щодо запровадження маркування продукції, що виготовляється саме підприємствами області.

➡ Розпочата підготовка до створення електронної он-лайн платформи для торгівлі продукцією виробників Хмельницької області, аби про неї довідалося якомога більше людей.

➡ Активізовано роботу щодо налагодження міжнародного співробітництва, зокрема з регіонами Республіки Польща та Республіки Білорусь.

➡ Незабаром в місті Гродно має відбутися Білорусько-Український форум, у ході якого будуть відбуватися виставки та презентації. До участі в ньому запрошуються представники бізнесу області. За деталями щодо такої участі потрібно звернутися до Департаменту економічного розвитку курортів та туризму ОДА.

➡ Активізована робота у сфері природоохоронної діяльності. Зокрема, з ініціативи ОДА  активізовано діяльність рибоохоронних патрулів, оштрафовано 61 особу. Окрім того, виявлено порушення норм екологічного законодавства 108 суб’єктами діяльності, стоїть питання щодо відшкодування завданих збитків на суму понад 15,4 млн грн.

➡ В контексті протидії поширенню в області COVID-19 за липень місяць: придбано та поставлено в область засобів індивідуального захисту на суму 2,7 млн грн, з них за кошти обласного бюджету – 1,307 млн грн. Окрім того, загальна сума коштів, витрачена з обласного бюджету на закупівлю лікарських засобів та  тест-систем для імуноферментного аналізу – 1,5 млн.грн. В рамках державних поставок область отримала 17 упаковок дороговартісного препарату “Алувіа” на суму 27118 грн.