10.09.2020 — 18:37

Результати брифінгу за 10.09.2020. ВІДЕО

Сьогодні перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш під час брифінгу представив актуальні дані щодо ситуації в області з поширенням коронавірусної інфекції.

Головні тези брифінгу:

➡ Станом на 10.09 в області зареєстровано 3765 випадків захворювання на COVID-19: до вчорашніх 203 випадків, які стали своєрідним “антирекордом” для Хмельниччини, сьогодні станом на 14 годину додалося вже 97 нових випадків. Кількість одужань – 1758 (+50 за минулу добу). Вчора померло 5 осіб, і сьогодні зареєстровано ще 5 летальних випадків: 3 – в м.Хмельницькому,  2 – в Кам’янці-Подільському, 2 – в Хмельницькому районі, 1 – у Волочиському, 2 – у Деражнянському. Це переважно особи, що старші за 55 років.

➡ Наповненість лікарень станом на вчора становила 59%. На стаціонарному лікуванні перебувало 450 осіб. Відсьогодні для допомоги хворим на COVID-19 розгорнуто Нетішинську спеціалізовану медсанчастину і Хмельницьку міську лікарню. Нетішинська СМСЧ-4 разом із Славутською та Шепетівською ЦРЛ прийматиме хворих з північного регіону області. Потребу центрального регіону і м.Хмельницького, крім ХІЛ, яка наразі заповнена, мають забезпечити Хмельницька міська лікарня, Старокостянтинівська ЦРЛ (заповненість 15%), Городоцька ЦРЛ (50%). Також  готова до розгортання Красилівська ЦРЛ.

➡ Заклади, що приймають хворих з COVID-19, продовжують працювати і для пацієнтів з іншими хворобами, оскільки для прийому хворих з коронавірусом відведені лише відділення чи корпуси, що мають окремий вхід або розміщені ізольовано. Так, в Хмельницькій міській лікарні задіяно лише терапевтичний корпус.

➡ Під пильною увагою перебуває ситуація із випадками, що пов’язані із освітніми закладами. За минулу добу зареєстровано 16 випадків захворювання, що пов’язані із закладами освіти: 7 вчителів, 2 вихователі ДНЗ, 2 медсестри, 5 учнів. Всього  з початку навчального року таких випадків виявлено 89.

➡ По всіх випадках проводиться епідрозслідування та встановлюється коло контактних осіб. В залежності від зібраної інформації приймається рішення щодо подальшого режиму роботи закладу. Якщо контактних осіб мало, заклад продовжує роботу, на дистанційне навчання переводять лише окремі класи чи групи. Якщо ризик поширення хвороби високий – заклад переводиться на дистанційне навчання протягом 14 днів повністю. Наразі в області 5 навчальних закладів і 26 класів переведено на дистанційне навчання.

➡ Зареєстровано спалах захворювання у Базалійському геріатричному закладі на Теофіпольщині – виявлено 8 випадків захворювання серед працівників і 8 – серед підопічних закладу. Підопічні належать до групи ризику за віком, тому незважаючи на легкий перебіг хвороби, усі госпіталізовані до Ізяславської ЦРЛ. Персонал лікується амбулаторно.

➡ Батьки дітей, що мають перебувати на самоізоляції як контактні, мають право відкрити лікарняний лист по догляду за дитиною, оскільки такі діти потенційно можуть бути хворими. У разі, якщо лікар відмовляє у відкритті лікарняного, потрібно звернутися до Департаменту охорони здоров’я ОДА чи обласного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації для врегулювання ситуації.