17.09.2020 — 18:52

Рятувальники Хмельниччини приймали вітання з нагоди професійного свята

День рятувальника – це професійне свято працівників аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань, а також громадяни, які внесли свій внесок у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров’я людей. З цієї нагоди в Головному управлінні ДСНС України у Хмельницькій області відбулися урочистості. Привітати надзвичайників краю завітав і голова обласної адміністрації Дмитро Габінет.

Висловлюючи слова вітання, голова адміністрації відмітив, що сьогоднішній день є не простим, адже 17 вересня відзначається православне свято Матері Божої Неопалимої Купини. І дуже символічно, адже саме в цей день 2008 року Указом Президента України було встановлено свято Дня рятувальника. “Ви виконуєте дуже важливу місію: ви кожного дня готові допомогти, врятувати, запобігти, – сказав Дмитро Габінет. – Я завжди говорив про те, що існують три найгуманніші професії: лікар, вчитель і рятувальник. Тож в цей день я хочу побажати вам стійкості і витривалості, гідної заробітної плати, шани від тих людей, яким ви служите. Щастя, миру та злагоди вам».

В продовження заходів Дмитро Анатолійович відзначив кращих працівників структури відзнаками обласної державної адміністрації. Так, за сумлінне виконання службових обов’язків, вагомий особистий внесок у справу цивільного захисту населення і територій та з нагоди Дня рятівника нагороджено Почесною грамотою обласної державної адміністрації та подарунком:

ЗАКУРДАЄВА Юрія Олександровича – заступника начальника управління – начальника відділу реагування на надзвичайні ситуації та підготовки органів управління управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації;

КЛІМОВА Дмитра Юрійовича – капітана служби цивільного захисту, провідного інспектора відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України в області;

СУХОВІРСЬКУ Наталію Володимирівну – фахівця відділу агітаційно-пропагандистської роботи Центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України в області;

ФЛОРЕСКУЛА Віталія Петровича – відповідального чергового відділу забезпечення роботи пунктів управління управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації;

Також оголошена Подяка:

БАБІЙ Аллі Анатоліївні – майору служби цивільного захисту, провідному фахівцю відділу ресурсного забезпечення Головного управління ДСНС України в області;

ЯЦИШИНІЙ Оксані Анатоліївні – старшині служби цивільного захисту, диспетчеру чергової зміни оперативно-координаційного центру Головного управління ДСНС України в області.

Привітав колег і заступник начальника ГУ ДСНС України у Хмельницькій області полковник служби цивільного захисту Андрій Козак. Він подякував колегам за відвагу та незламність у боротьбі з надзвичайними ситуаціями, за тисячі ліквідованих пожеж, сотні врятованих життів, тонни знищених вибухонебезпечних предметів, самовіддану працю в зоні проведення Операції об’єднаних сил та під час гасіння масштабної пожежі в Чорнобильській зоні.

Далі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх загиблих рятувальників, котрі віддали своє життя боротьбі з вогняною стихією, та поклали квіти до меморіальної дошки пам’яті Петра Сибіги – легендарного вогнеборця, життя якого трагічно обірвалося два роки тому під час гасіння масштабної пожежі.

Довідково:

Сьогодні на сторожі безпеки краян стоять 1674 співробітники Служби порятунку області. З початку 2020 року завдяки зусиллям рятувальників Хмельниччини на території області ліквідовано 1085 пожеж, знищено 1900 вибухонебезпечних предметів часів минулих війн, врятовано на пожежах 44 людини, а також 24 – на воді, 35 – при ДТП, 17 – за інших обставин. А загалом – це 120 врятованих життів!

Завдяки взаємодії Головного управління з місцевими органами влади за останніх 5 років діяльності власні квартири отримали 100 родин рятувальників, матеріально-технічна база гарнізону поповнилась на 46 одиниць пожежної та спеціальної аварійно-рятувальної техніки на загальну суму 140 млн. грн.

В ході реформи ДСНС, в умовах децентралізації важливу роль у гасінні пожеж та забезпеченні безпеки об’єднаних територіальних громад відіграє місцева пожежна охорона. Так, на території Хмельниччини загалом функціонує 93 місцевих пожежних команди, що оберігають громади від пожеж та стихії навіть у найвіддаленіших куточках області.

Всього підрозділами Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області на виконання рішень відповідних місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та звернень органів місцевого самоврядування починаючи з 14.03.2020 здійснено 588 виїздів, до яких залучено 2245 чол. особового складу та 588 од. техніки. Проведено дезінфекцію 8,032079 км2 території населених пунктів та об’єктів інфраструктури.