24.09.2020 — 19:52

В ОДА відбулося засідання регіональної ради професійної освіти (стейкхолдерів)

Сьогодні під головуванням першого заступника голови ОДА Романа Примуша відбулося засідання регіональної ради професійної освіти (стейкхолдерів).

Розпочинаючи засідання, перший заступник голови ОДА представив оновлений склад регіональної ради. Посадовець висловив сподівання, що між усіма членами оновленого складу буде налагоджена плідна співпраця, оскільки рада повинна приймати надзвичайно важливі і виважені рішення. “В першу чергу основним завданням має бути забезпечення потреб ринку праці, адже досить часто ми чуємо нарікання від бізнесу, що в окремих випадках навчальні заклади не забезпечують або випускають фахівців, які не задіяні на ринку праці в достатній мірі, тому наше завдання – це максимальне наближення того регіонального замовлення, яке формується, до реальних потреб ринку праці і це має бути основою нашої роботи”, – сказав Роман Борисович.

Далі слово було надано заступнику директора Департаменту освіти і науки ОДА, начальнику управління професійної освіти та ресурсного забезпечення Антоніні Харчук, яка  ознайомила членів регіональної ради із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 червня 2020 року №656 – р “Про внесення змін до методичних рекомендацій щодо формування та розміщення регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів”. Посадовиця розповіла, що внесені зміни чітко визначають роботу регіональної ради щодо формування регіонального замовлення і пропозицій до державного замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів. Також даним розпорядженням чітко встановлено, що повноваження ради розповсюджуються на підготовку як робітничих кадрів, так і на підготовку в майбутньому абітурієнтів, які будуть навчатися в закладах вищої освіти комунальної форми власності в першу чергу. Серед іншого Антоніна Харчук розповіла про порядок формування нових пропозицій на наступний навчальний рік робітничих кадрів та фахівців, в частині визначення чітких критеріїв формування та розміщення регіонального замовлення; графіки затвердження регіонального замовлення, тощо.

В продовження засідання члени регіональної ради обговорили питання про погодження внесення змін до проектних показників регіонального/державного замовлення на підготовку робітничих кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та закладах вищої освіти області в 2020/2021 навчальному році.  Усі учасники засідання мали змогу надати власне бачення щодо такого замовлення та внести відповідні пропозиції.

За словами, начальника відділу професійної освіти та виховної роботи управління професійної освіти та ресурсного забезпечення Департаменту освіти та науки ОДА Світлани Фіярської, внесення змін до проектних показників регіонального/державного замовлення було обумовлено тим, що в рамках пандемії вступна кампанія у заклади як фахової передвищої освіти, так і професійно-технічної освіти була продовжена, відповідно наразі відбувається ще доокомплектування груп. Крім того, до закладів професійно-технічної освіти набір продовжено до 1 листопада. Тому наразі ще відбувається певні уточнення з метою забезпечення створення відповідних умов для якісної освіти, формування відповідного ефективного бюджету, нераціонального використання бюджетних коштів, тощо.

З огляду на вищесказане, учасники засідання одноголосно прийняли за основу орієнтовний план роботи регіональної ради до кінця 2020 року.

Підсумовуючи обговорене, Роман Примуш звернувся до керівників галузевих структурних підрозділів ОДА та членів регіональної ради з проханням внести пропозиції щодо потреби в тих чи інших робітниках на теренах області, з урахуванням прогнозних показників, які відображені у Стратегії регіонального розвитку області на 2021-2027 роки,  Програмі соціально-економічного розвитку краю, оскільки необхідно формувати регіональне замовлення відповідно до реального запиту ринку праці.