28.09.2020 — 18:34

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації в області із захворюваністю на COVID-19. ВІДЕО

Сьогодні під час брифінгу перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш розповів про ситуацію в області із протидією поширенню коронавірусної інфекції.

Головні тези брифінгу

➡ В області виявлено 6306 випадків захворювання на COVID-19, 2487 осіб одужало, 118 – померли. За минулі вихідні додалося 432 випадки захворювання, 58 людей одужали. Також, на жаль, зареєстровано 3 летальних випадки за вихідні і ще один сьогодні.

➡ Аналіз завантаженості ліжкомісць в закладах охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на COVID-19 в області, показує, що лікарні, які обслуговують північний регіон, завантажені в середньому до 50%, тоді як лікарні південного та центрального регіону мають більший відсоток заповненості. Зокрема, Кам’янець-Подільська та Дунаєвецька ЦРЛ заповнені в середньому на 70%. Ще більш складна ситуація у м.Хмельницькому: ХІЛ заповнена практично на 100%, Хмельницька МЛ – майже на 90%, Хмельницька ЦРЛ – 75%. Враховуючи цю ситуацію, у п’ятницю, 25 вересня, обласна комісія з питань ТЕБ і НС ухвалила рішення щодо повного перепрофілювання Кам’янець-Подільської та Хмельницької ЦРЛ для лікування хворих на COVID-19.

➡ В області зафіксовано окремі спалахи захворювання на COVID-19, проте переважна частина випадків все ж є розпорошеною по всій території області. За останній час виявлено такі осередки хвороби, як Красилівський агрегатний завод (9 випадків), Кам’янець-Подільський національний університет ім.І.Огієнка (8 випадків), Подільський державний аграрно-технічний університет (3 випадки), тощо

➡ Стабілізувалася ситуація в двох геріатричних пансіонатах, де були виявлені випадки хвороби. В Базалійському пансіонаті, де захворіли 12 підопічних та 9 працівників, 5 підопічних вже виписані з Ізяславської ЦРЛ. У Хмельницькому геріатричному пансіонаті, де захворіли 23 підопічних та 11 працівників, 22 підопічних лікуються амбулаторно в закладі, фактично наразі вони очікують на підтвердження одужання.

➡ В закладах освіти за останній тиждень виявлено 78 випадків COVID-19 у 60 працівників та 18 учнів. На дистанційному навчанні перебувають учні 26 шкіл, при цьому 6 закладів переведені на дистанційне навчання повністю. Зокрема, за вихідні додалися 2 таких заклади: Городищенська ЗОШ (Шепетівський район) та Бубнівський НВК (Городоцький район). Також виявлено випадки хвороби ще у 4 навчальних закладах міста Хмельницького. Разом з тим, повернулися до навчання школи Волочиської ОТГ та м.Славути, що призупиняли навчання відповідно до обмежень “червоного” рівня епідемічної безпеки.

➡ Активно працюють мобільні групи, що відслідковують дотримання протиепідемічних обмежень на території області. За результатами проведених перевірок органами Нацполіції складено 74 протоколи про виявлені порушення, з них 14 – в сфері пасажирських перевезень.

➡ 12 з 13 закладів, що лікують хворих на COVID-19, вже уклали угоди з НСЗУ на надання допомоги таким хворим. Заклади, що вперше укладали такі угоди, отримуватимуть відповідні виплати з 1 жовтня (за лікування хворих у вересні).