28.09.2020 — 18:16

На Хмельниччину завітали спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася зустріч першого заступника голови ОДА Романа Примуша та спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у м.Чернівці: Джеймса Бігуса та Сабріни Шірмер. Іноземні гості завітали з метою обговорення особливостей майбутніх виборів в умовах пандемії та впливу карантинних обмежень на економіку області.

Перший заступник голови ОДА зазначив, що наразі підготовка до виборчого процесу відбувається відповідно до календарного плану. Так, вибори в області проходитимуть у трьох новоутворених районах та 60 ОТГ. На Хмельниччині  нараховується 989 078 виборців, на постійній основі утворено 1532 виборчі дільниці. Наразі проводиться активна робота щодо формування списків виборців, зокрема їх уточнення або оновлення. У населених пунктах області облаштовано понад 1380 місць для розміщення агітаційних матеріалів. За словами посадовця, обласна адміністрація організаційно забезпечила підготовку територіальної виборчої комісії і дільниць на відповідність вимогам постанови головного санітарного лікаря щодо необхідної кількості засобів захисту, дезінфекції, облаштування окремих входів, тощо.

Поряд з цим, Роман Борисович, звернув увагу, що обласна адміністрація не є суб’єктом виборчого процесу, а допомагає лише організовувати виборчий процес, і основне її завдання – це забезпечити дотримання законодавства і, зокрема, під час агітації.

Крім того, в області вживаються необхідні організаційні та практичні заходи щодо публічної безпеки і порядку під час проведення передвиборчої кампанії та голосування в день виборів.

Серед іншого учасники зустрічі обговорили питання дотримання гендерної рівності під час виборчого процесу, зокрема в забезпеченні реалізації права жінок бути  обраними до місцевих органів влади та брати активну участь у політичних процесах, які відбуваються в регіоні.

Роман Примуш запевнив спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у повному сприянні їх діяльності на території області та висловив сподівання та тісну співпрацю.