02.10.2020 — 16:45

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації в області із захворюваністю на COVID-19

Сьогодні перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш провів підсумковий брифінг щодо ситуації в області із захворюваністю на COVID-19 та розповів про заходи, що вживаються в області з метою запобігання її поширенню.

Головні тези брифінгу:

➡ Ситуація з поширенням COVID-19 в області, як і в країні в цілому продовжує демонструвати негативну динаміку. Зафіксовано черговий “антирекорд”: за минулу добу в Україні захворіло 4 633 людини. “Антирекорди” по кількості хворих фіксувалися протягом тижня і на Хмельниччині. За минулу добу зареєстровано 209 нових випадків, вже за сьогодні – ще 93. Зростає кількість летальних випадків: вчора їх зафіксували 5, сьогодні додалося ще 4.

➡ Ситуація з COVID-19 в області та в державі не є унікальною і загалом відповідає тим тенденціям поширення захворювання, які спостерігаються в усьому світі. Наразі окремі країни, такі як Німеччина, Ізраїль, приймають рішення про повернення до більш суворих обмежень.

➡ Аби не допустити різкого зростання захворюваності необхідно сумлінно дотримуватися обмежень та рекомендацій МОЗ. Носіння масок, дезінфекція та соціальна дистанція – це три прості речі, як допоможуть уберегти здоров’я.

➡ Надзвичайно важливим є відповідальне ставлення, розуміння та співпраця з боку органів місцевого самоврядування у питаннях дотримання карантинних обмежень, особливо в частині обмеження проведення масових заходів та забезпечення навчальних закладів засобами індивідуального захисту. Саме такі дії допоможуть призупинити поширення COVID-19 та вберегти мешканців від хвороби.

➡ В області продовжується робота із збільшення кількості проведених досліджень на COVID-19. Як і було заплановано, станом на 1 жовтня в області збільшено обсяг проведених досліджень до 1000 на добу. За минулу добу лабораторіями області проведено 1028 досліджень. Це гарний показник, адже у березні область не мала обладнання для ПЛР-діагностики взагалі. Завдяки вжитим заходам, вже за липень в області дослідили 6359 зразків, за серпень – 9274, а за вересень – 12365.

➡ В області продовжують виявляти випадки COVID-19 у закладах освіти. Лише за минулу добу захворіли 12 вчителів, 5 учнів, 1 особа з числа обслуговуючого персоналу школи, а також  3 вихователі та 2 особи з числа обслуговуючого персоналу ДНЗ. Загалом з початку навчального року в ДНЗ зарестровано 71 випадок (6 вихованців, 65 працівників), в закладах середньої освіти – 234 випадки (53 учні, 169 працівників), у закладах вищої освіти – 82 випадки (28 студентів, 54 працівники) та в закладах профтехосвіти – 11 випадків (5 учнів, 6 працівників).  Через захворювання не працює 3 ДНЗ, на дистанційному навчанні повністю перебувають 6 шкіл та один вищий навчальний заклад. Ще у 20 школах дистанційно навчаються окремі класи.