02.10.2020 — 16:10

Хмельниччина в трійці лідерів за кількістю завершених об’єктів “Великого будівництва”

1 жовтня під головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова відбулась селекторна нарада з головами обласних державних адміністрацій щодо виконання програми Президента «Велике будівництво». Від Хмельниччини у селекторі взяли участь голова адміністрації Дмитро Габінет, заступник голови ОДА Сергій Ткачук та керівники окремих структурних підрозділів ОДА.

Під час наради були розглянуті питання динаміки будівельної готовності об’єктів, якість  виконання робіт та освоєння коштів, передбачених на реалізацію об’єктів програми, а також подолання наслідків повеней та готовність об’єктів, що постраждали від повеней в червні 2020 року на західній Україні.

Згідно з моніторингом реалізації  програми «Велике будівництво», який проводить Мінрегіон, відсоток будівельної готовності об’єктів по Україні складає 82%. За типами проєктів будівельна готовність об’єктів програми  складає: школи – 88%, дитсадки – 83%, спортивна  інфраструктура – 74%, інші об’єкти – 82% готовності.

На сьогодні зареєстровано 159 завершених об’єктів «Великого будівництва», в тому числі 3 приймальних відділення опорних лікарень. Донецька, Рівненська та Хмельницька області стали лідерами по кількості завершених об’єктів.

Під час наради Міністр наголосив, що особливу увагу голови ОДА мають  приділити усуненню недоліків робіт на об’єктах, де під час будівництва змінювались підрядні організації. «Необхідно обов’язково взяти на контроль і не припускати прийом таких робіт технаглядом», – зазначив Олексій Чернишов.

Очільник Мінрегіону перелічив основні зауваження, які виявляються під час обстеження об’єктів моніторинговими групами, це – порушення умов термосанації, низька якість будівельних робіт, ігнорування норм інклюзії, невідповідність встановленої електричної проводки чинним нормам ДСТУ.

На сьогодні з державного бюджету профінансовано об’єктів на суму понад 2,4 млрд грн, що складає 75% від передбачених коштів на рік, з них освоєно 71%.

Завершуючи нараду, Олексій Чернишов доручив керівникам областей до 2 жовтня надіслати перелік технічних завдань, на які буде оголошено конкурс з відбору інвестиційних програм та проєктів регіонального розвитку на 2021 рік.

Ці технічні завдання повинні відповідати пріоритетам регіонального розвитку на період до 2027 року, зокрема не менше 30% технічних завдань має бути спрямовано на реалізацію проєктів, що забезпечують прискорення економічного зростання регіонів та територій, зокрема забезпечення економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності територій, активізацію інвестиційної діяльності, підвищення рівня зайнятості населення, створення додаткових робочих місць.