06.10.2020 — 16:34

ІНФОРМАЦІЯ про діяльність Управління (Північно-західної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки на правах самостійного управління) Державної інспекції ядерного регулювання України на території Хмельницької області у ІІІ-му кварталі 2020 року.

Протягом ІІІ-го кварталу 2020 року на території Хмельницької області діяльність у сфері використання ядерної енергії здійснювали 97 суб’єктів господарчої діяльності (юридичних та фізичних осіб), що застосовують у своїй діяльності радіаційні технології та використовують закриті (радіонуклідні) джерела іонізуючого випромінювання та пристрої, що генерують іонізуюче випромінювання (ДІВ).

Переважна кількість з цих суб’єктів – медичні установи, які використовують ДІВ у променевій терапії, рентгенівській діагностиці, інтервенційній радіології та інших галузях медицини.

Станом на 30.09.2020 року до бази даних Державного регістру джерел іонізуючого випромінювання внесено інформацію щодо 613 одиниць ДІВ та 97 суб’єктів господарчої діяльності Хмельницької області, які їх використовують. Зокрема, 396 зареєстрованих джерел, що генерують іонізуюче випромінювання, використовуються на 88 суб’єктах господарювання та 217 закритих (радіонуклідних) ДІВ, використовується 9 суб’єктами господарчої діяльності Хмельницької області.

 Діяльність 70 суб’єктів господарювання Хмельницької області, відповідно до статті 26 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», проваджується на дозвільному принципі та здійснюється на підставі ліцензій, виданих Державною інспекцією ядерного регулювання України.

У ІІІ-му кварталі 2020 року Управління (Північно-західна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки на правах самостійного управління) Держатомрегулювання в межах наданих повноважень приймало участь в процесі ліцензування окремих видів діяльності у сфері використання ядерної енергії суб’єктів господарювання Хмельницької області.

Так, протягом зазначеного періоду розглянуто 3 заяви на переоформлення та внесення змін до діючих ліцензій на провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання, за результатами розгляду наказами Державної інспекції ядерного регулювання України були прийняті рішення щодо:

Переоформлення ліцензії:

  • КОМУНАЛЬНОМУ НЕКОМЕРЦІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ДЕРАЖНЯНСЬКА

ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ».

Внесення змін до ліцензії:

  • КОМУНАЛЬНОМУ НЕКОМЕРЦІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

ОБЛАСНИЙ ПРОТИПУХЛИННИЙ ЦЕНТР» ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ;

  • КОМУНАЛЬНОМУ НЕКОМЕРЦІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ВУЗЛОВА ЛІКАРНЯ СТАНЦІЇ

ШЕПЕТІВКА».

Здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державної інспекції ядерного регулювання України на липень-грудень 2020 року, затверджених наказом Держатомрегулювання від 01.07.2020 № 277: у ІІІ-му кварталі було проведено 2 комплексні планові західи державного нагляду (контролю) – інспекційні перевірки ВІДОКРЕМЛЕНОГО ПІДРОЗДІЛУ «ХМЕЛЬНИЦЬКА АТОМНА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ» ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «НАЦІОНАЛЬНА АТОМНА ЕНЕРГОГЕНЕРУЮЧА КОМПАНІЯ «ЕНЕРГОАТОМ» та КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВОА «КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ».

Також, у рамках дозвільної діяльності, було проведено 1 позаплановий наглядовий західінспекційне (передліцензійне) обстеження КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ПРОТИПУХЛИННИЙ ЦЕНТР» ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ.

За результатами проведених наглядових заходів складено 3 акти та надано 3 приписи керівникам установ щодо усунення виявлених порушень.

З метою дотримання суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області положень Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», щодо обов’язкової реєстрації наявних ДІВ у Державному регістрі джерел іонізуючого випромінювання, протягом ІІІ-го кварталу 2020 року проведено реєстрацію 6 одиниць ДІВ в тому числі, що реєструються вперше – 6. Знято з обліку 4 одиниці ДІВ, які були виведені з експлуатації у встановленому порядку.

Протягом ІІІ-го кварталу 2020 року порушень суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області вимог ядерної та радіаційної безпеки при провадженні діяльності з використання ДІВ, які б призвели (або могли призвести) до несанкціонованого опромінення персоналу або радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища, та виявлення ДІВ у незаконному обігу не зафіксовано.