09.10.2020 — 10:17

В ОДА відбулося он-лайн спілкування Дмитра Габінета та довгострокових спостерігачів місії ОБСЄ

8 жовтня в онлайн режимі відбулося спілкування голови адміністрації Дмитра Габінета та довгострокових спостерігачів місії ОБСЄ Мері Блустокінг (США) та Збігнєва Черпінскі (Польща) щодо обговорення питання проходження майбутніх виборів. До діалогу також долучилися перший заступник голови ОДА Роман Примуш та радники голови адміністрації.

Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), на запрошення Міністерства закордонних справ України, 23 вересня 2020 року відкрило Місію зі спостереження за місцевими виборами, що відбудуться 25 жовтня 2020 року в Україні. Місію очолює пані Інгибйорг Сольрун Гісладоттір, до складу основної команди входять 15 експертів, що базуються в Києві, 66 довготермінових спостерігачів, які з 29 вересня розміщені в міжнародних групах по всій країні. В Хмельницькій області буде працювати одна команда. Крім того, Бюро клопотатиме, щоб держави-учасниці направили 600 короткострокових спостерігачів, які прибудуть за декілька днів до дня виборів.

Як повідомили іноземні гості, місія проведе оцінку виборів щодо відповідності їх зобов’язанням перед ОБСЄ та іншим міжнародним зобов’язанням і стандартам демократичних виборів, а також національного законодавства. Спостерігачі будуть уважно стежити за основними аспектами виборів, такими, як реєстрація виборців, проведення передвиборчої кампанії та її фінансування, роботою виборчої адміністрації та відповідних державних органів, законодавством, пов’язаних з виборами, тощо.

Дмитро Габінет розповів, що в обласній державній адміністрації діє відділ, який забезпечує діяльність державного реєстру виборців. Окрім того, згідно з законом місцеві державні адміністрації здійснюють координацію діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади. Тобто усі правоохоронні органи та органи, які дотичні до забезпечення законності на території Хмельницької області, діють з чітко визначеними повноваженнями і мають свої відповідні функції в рамках виборчого процесу, разом з тим, координація їх діяльності здійснюється місцевими державними адміністраціями. Тобто, зауважив Дмитро Анатолійович, за жодних обставин обласна державна адміністрація не надає вказівок, а лише координує таку діяльність.  “Головне завдання обласної державної адміністрації – проведення виборів на території Хмельницької області згідно з чинним законодавством,” – сказав він.

Зі свого боку, спостерігачі місії ОБСЄ також цікавилися питаннями щодо фінансової підтримки виборчих комісій, проведення навчання виборців, як проходитиме голосування на дому, а головне – проведенням виборів в умовах коронавірусної пандемії.

“Будь-яке масове зібрання людей може призвести до підвищення захворюваності, в тому числі і на COVID-19. Разом з тим, ми прекрасно розуміємо, що життя триває, і вибори – це  є невід’ємний елемент нашого політичного життя. Ми бачимо, що в інших країнах в умовах пандемії вибори не скасовувалися. Можливо, як у Польщі, вони були на певний проміжок часу перенесені, якщо йдеться про вибори президента, або, як у Сполучених Штатах, були здійснені додаткові заходи щодо захисту людей, які беруть участь у виборах, тому і в Україні вибори мають відбутися, але зі здійсненням усіх тих дій, які мають мінімізувати негативні наслідки цих масових зібрань. Тому, передусім, сьогодні ми здійснюємо також дії спільно з органами місцевого самоврядування, як це і передбачено відповідними керівними документами, щоб забезпечити учасників виборчого процесу, а саме членів виборчих комісій, засобами індивідуального захисту, та забезпечити, щоб люди, які беруть участь у виборах, також дотримувалися всіх карантинних заходів, які встановлені на території України. Це є, по суті, головне завдання на сьогодні”, – сказав очільник області.

Іноземна делегація подякувала за суттєву і важливу інформацію та відмітила високий рівень співробітництва і відкритості під час виборчого процесу. В свою чергу, Дмитро Габінет запевнив, що обласна державна адміністрація завжди налаштована на тісну співпрацю та сприятиме їх діяльності на території області.