12.10.2020 — 17:13

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації в області із протидією захворюваності на COVID-19. ВІДЕО

Сьогодні перший заступник голови ОДА Роман Примуш розповів про ситуацію в області із захворюваністю на COVID-19 та заходи, що вживаються з метою запобігання її поширенню.

Головні тези брифінгу:

➡ В області підтверджено 9964 випадки COVID-19, з них 226 за минулу добу, всього за вихідні підтверджено 656 нових випадків, одужало 2842 особи (майже 40% виявлених). Також зареєстровано 209 летальних випадків внаслідок ускладнень від COVID-19, з них 9 за вихідні та 2 за сьогодні.

➡ Динаміка поширення COVID-19  в області продовжує бути негативною. За минулий тиждень виявлено 2164 хворих, що становить понад 20% від загальної кількості хворих, що були виявлені, починаючи з березня місяця. Спалахи коронавірусу реєструються по всій території області, найбільше у м. Хмельницький, Городоцькому, Красилівському, Волочиському та інших районах.

➡ Особливі заходи реагування вживаються щодо закладів геріатричного профілю. У Базилійському геріатричному інтернаті ситуація стабілізувалася, він повернувся до нормального режиму роботи. У Хмельницькому геріатричному інтернаті всі підопічні перебувають в закладі, продовжують лікуватись 6 працівників. У Лісоводському інтернаті за минулий тиждень виявлено 1 новий випадок (всього 3). 2 випадки виявлено у Смотрицькому інтернаті. Також зареєстровано декілька підозр у працівників та підопічних Китайгородського інтернату. З метою локалізації хвороби усім працівникам та підопічним проведуть ПЛР-дослідження.

➡ 4 випадки COVID-19 виявлено у Скаржинецькій лікарні (хворі з числа персоналу). Також 20 нових випадків з минулий тиждень зареєстровано на Хмельницькій АЕС.

➡ Продовжують виявляти випадки захворювання у закладах освіти області. Зокрема за минулий тиждень зареєстровано 198 нових випадків (128 – у школах, 28 – у закладах дошкільної освіти, 35 – у закладах вищої та професійно-технічної освіти). Загалом на дистанційне навчання повністю чи частково перейшло 40 загальноосвітніх закладів, з них повністю – 7 шкіл та 3 ВНЗ. 136 груп вищих навчальних закладів та закладів профтехосвіти навчаються дистанційно.

➡ Обласним лабораторним центром разом з іншими лабораторіями за добу проводиться понад 1000 досліджень біоматеріалів методом ПЛР. На вечір 11 жовтня лабораторний центр завершив дослідження всіх наявних проб.

➡ Ситуація із завантаженістю ліжкового фонду в закладах, що надають допомогу хворим на COVID-19, залишається складною. Більш ніж на 90% завантажені Хмельницька інфекційна лікарня, Городоцька, Хмельницька, Шепетівська та Славутська ЦРЛ. Розгортаються нові заклади: Віньковецька, Теофіпольська, Деражнянська та Чемеровецька ЦРЛ. Загалом додатково розгорнуто 170 ліжкомісць, це переважно ліжка в інфекційних відділеннях. Загалом в області розгорнуто 1485 ліжкомісць. Триває комплектування цих закладів засобами індивідуального захисту та ліками через Департамент охорони здоров’я.

➡ Тривають роботи по забезпеченню ліжкового фонду для хворих на COVID-19 киснем, у планах забезпечити підведення до 80% ліжок. Наразі забезпечено киснем 60% ліжок, це 910 точок підведення кисню, з яких 82 обладнали за минулий тиждень.

➡ Відповідно до рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС запроваджено нове епідемічне зонування. Все більше територій області потрапляє до “помаранчевої” зони, а отже – вимагає дотримання більш суворих обмежень. До неї потрапили міста Кам’янець-Подільський, Нетішин, Славута, Хмельницький, Волочиський, Городоцький, Дунаєвецький, Красилівський, Летичівський, Новоушицький, Старосинявський, Теофіпольський та Ярмолинецький райони. Таким чином, більша частина області перебуває в “помаранчевій” зоні.