14.10.2020 — 13:13

14 жовтня – День захисника України

Сьогодні, 14 жовтня, українці святкують День захисника України. У цей день вшановують воїнів, які в різні часи обороняли і нині обороняють нашу незалежність і територіальну цілісність, усіх захисників України незалежно від службового становища та статі.

Шість років уже триває війна на сході України, яка забрала тисячі життів і ще більше людських доль зруйнувала. Пам’ятати усіх, кого ворожі обстріли навіки вирвали з обіймів рідних, – обов’язок українців. Сьогодні ми прихиляємо коліно перед мужністю та патріотичним подвигом усіх, хто віддав своє життя за право України лишатися незмінною на карті світу.

Вшановуючи захисників України усіх поколінь, голова адміністрації Дмитро Габінет, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, представники міської влади, керівники силових структур області, військовослужбовці, ветерани, рідні загиблих героїв, волонтери та громадськість міста поклали квіти до фотогалереї пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників антитерористичної операції.

Продовжилися заходи з нагоди Дня захисника України урочистим зібранням в обласній філармонії, куди були запрошені рідні героїв, які віддали своє життя за мир і незалежність нашої держави.

Як зазначив Дмитро Габінет, звертаючись до учасників зібрання, в житті кожного народу, нації є особливі, сакральні дні, які не лише пронизані історією, а які у своєму особливому поєднанні формують справжній символічний код національної ідентичності. Таким днем, за його словами, для українського народу є 14 жовтня. Саме цей день вважали сакральним для себе представники українського козацтва, коли, збираючись загальною радою, вони обирали козацьку старшину, гетьмана чи кошового отамана. Саме цього дня у ХХ столітті з’явилася Українська повстанська армія. І не дивно, що саме цей день, зважаючи на історичні виклики, в умовах російської агресії в Криму та на сході України, був обраний для відзначення державного свята – Дня захисника України. В цій даті поєднуються різні епохи та віхи української державності, доблесть і честь українського воїнства, з часів Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, національно – визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, Гетьманської держави, Української революції 1917-1921 років, періоду Другої Світової війни та звитяга сучасного українського воїнства.

“В цей особливий день ми схиляємо голови в пам’ять про тих, хто загинув, віддавши своє життя, щоб Українська держава відбулася, щоб Українська держава жила. Саме в цей день і щоденно дякуємо усім, хто стоїть на захисті нашої Батьківщини. Шановні захисники! Я вітаю вас з цим чудовим та важливим святом! Бажаю вам перемоги, мирного неба над головою, бажаю, щоб вас поважало суспільство і держава, щоб ви були щасливі і здорові. Пам’ятайте, що ви – найкращі. Зі святом вас! Слава Україні! Героям Слава!”, – сказав очільник області.

З нагоди свята Дмитро Габінет вручив державні нагороди та відзнаки обласної адміністрації. Орден “За мужність” ІІІ ступеня отримала Інна Якубовська, мати загиблого учасника АТО Назара Якубовського , 17-річного героя, який віддав своє життя у вересні 2014 року у запеклому бою з російськими диверсантами.