14.10.2020 — 16:39

Вітання голови ОДА Дмитра Габінета до Дня захисника України

Шановні захисники! Дорогі батьки та рідні героїв! Шановна громадо!

В житті кожного народу, нації є особливі, сакральні дні, які не лише пронизані історією, а які у своєму своєрідному і особливому поєднанні формують справжній символічний код національної ідентичності. Таким днем для українського народу є, без сумніву, 14 жовтня.

Саме в цей день багато століть тисячі українців єдналися в молитві до Божої Матері.

Саме цей день вважали сакральним для себе представники українського козацтва, коли, збираючись Загальною військовою радою, вони обирали козацьку старшину, гетьмана чи кошового отамана.

Саме в цей день у 20 столітті з’явилася Українська повстанська армія. І не дивно, що саме цей день, зважаючи на історичні виклики, в умовах російської агресії в Криму та на сході України, був обраний для відзначення державного свята – Дня захисника України.

14 жовтня – це особливий день, тому що саме в ньому поєднуються різні епохи та віхи української державності, поєднується доблесть і честь українського воїнства, починаючи з часів Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, Гетьманської держави, Національної революції 1917-1921 років, періоду Другої Світової війни і, звичайно, доблесть і честь сучасного українського воїнства.

В цей особливий день ми схиляємо голови в пам’ять про тих, хто загинув, віддавши своє життя, щоб Українська держава відбулася, щоб Українська держава жила. Саме в цей день і щоденно вкотре дякуємо усім, хто стоїть на захисті нашої Батьківщини.

Шановні захисники! Я вітаю вас з цим чудовим та важливим святом! Бажаю вам перемоги, мирного неба над головою, бажаю , щоб вас поважало суспільство і держава, щоб ви були щасливі і здорові. Пам’ятайте, що ви – найкращі.

Зі святом вас!

Слава Україні. Героям Слава!

Голова Хмельницької обласної
державної адміністрації                                                                         Дмитро Габінет