20.10.2020 — 12:36

Дмитро Габінет: Контроль за дотриманням протиепідемічних обмежень – спільна відповідальність влади та бізнесу

19 жовтня голова облдержадміністрації Дмитро Габінет провів позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Основне питання, що обговорювалося під час засідання – посилення контролю за дотриманням в області протиепідемічних обмежень, що встановлені в області у зв’язку із зростанням рівня захворюваності на COVID-19. До розмови долучилися не лише представники райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування, а й представники бізнесу, зокрема, великих торговельних мереж, перевізників, Асоціації ринків, тощо.

Як нагадав Дмитро Габінет, відповідно до рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС, з понеділка в області почало діяти нове епідемічне зонування. Значна частина області опинилася в “червоній” зоні, яка передбачає жорсткі обмеження роботи суб’єктів господарювання різних галузей економіки, в тому числі в торгівлі, громадському харчуванні, транспортних перевезеннях. Наразі завдяки конструктивному діалогу керівництва області з Державною комісією, введення цих обмежень в області у повному обсязі відтерміновано на тиждень. У випадку стабілізації епідемічної ситуації посилювати обмеження не будуть.

Саме тому очільник адміністрації звернувся до представників бізнесу із закликом до об’єднання зусиль щодо забезпечення належного виконання всіх санітарних норм та правил, що покликані запобігти поширенню коронавірусної інфекції, а саме дотримання маскового режиму працівниками та відвідувачами, забезпечення умов для дотримання соціальної дистанції у магазинах, транспорті та закладах харчування, проведення дезінфекції. Як зауважив посадовець, ситуація із зростанням кількості хворих на COVID-19 набуває загрозливого характеру. За його словами, це дуже чітко видно з швидкості заповнення ліжкомісць у стаціонарах лікувальних закладів, які надають допомогу хворим на коронавірусну інфекцію: два дні тому на стаціонарі було 727 осіб, сьогодні їх вже 778, тобто по факту за два дні заповнилося 51 ліжкомісце.

“Ми маємо зрозуміти важливий аспект: дотримання карантинних заходів – це не лише питання влади, як державної, так і місцевого самоврядування. Це, передусім, відповідальність кожної людини, яка проживає на території Хмельницької області, в тому числі і тих, хто здійснює господарську діяльність. Без вашої допомоги ми з цією ситуацією впоратися не зможемо, – наголосив Дмитро Габінет. – Сьогодні ви маєте можливість працювати, і аби так було й надалі, повинні відповідально поставитися до усіх вимог, що передбачені протиепідемічними заходами”.

Також очільник адміністрації наголосив, що в області буде активізовано роботу мобільних груп за участю представників правоохоронних органів та органів, що контролюють дотримання санітарного законодавства. Також працюватиме і відповідна обласна мобільна група. У разі виявлення фактів недотримання вимог нормативних документів, до порушників будуть застосовуватися штрафні санкції.

За результатами обговорення члени комісії ухвалили відповідне рішення: Протокол №42