22.10.2020 — 11:25

Хмельниччину відвідала заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук

21 жовтня з офіційним візитом на Хмельниччині перебувала заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук. В рамках візиту відбулася робоча нарада за участю першого заступника голови адміністрації Романа Примуша, представників Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, державних реєстраторів та представників нотаріальної спільноти Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей.

Висловлюючи слова вітання учасникам зібрання, перший заступник голови адміністрації наголосив на тісній співпраці органів юстиції та ОДА, зокрема, в питаннях протидії рейдерству, що стосуються розгляду звернень громадян, скарг щодо державних реєстраційних дій, тощо. “Наразі ми досить активно працюємо над питанням надання якісних та доступних адміністративних послуг жителям об’єднаних територіальних громад. Також в області триває робота над реалізацією таких цікавих проєктів як “єМалятко”, оцифрування адміністративних послуг, тощо. Відтак, сьогодні нам буде цікаво почути, з перших вуст про основні напрямки роботи органів державної реєстрації та як вони будуть функціонувати в умовах нового територіального устрою”, – сказав Роман Примуш.

В свою чергу, заступник Міністра відмітила, що метою візиту є не просто відвідати ту чи іншу область, а перш за все почути чим живуть громади, аби чітко зрозуміти усю місцеву проблематику і максимально швидко напрацювати шляхи її вирішення.

Під час спілкування учасники наради обговорили найбільш актуальні питання, які виникають в процесі здійснення тих чи інших реєстраційних дій. Так, присутні відмітили, що сьогодні існує тенденція до звільнення державних нотаріусів та реєстрація ними приватної нотаріальної діяльності, що породжує наявність вакансій державних нотаріусів та закриття ряду державних нотаріальних контор. Відповідно, окремі державні нотаріуси отримують додаткове навантаження по нотаріальному обслуговуванню населення сусідніх нотаріальних округів.

“Хмельницька область – зразковий регіон в цьому напрямку, практично зловживання з боку державних реєстраторів є поодинокими випадками. Це говорить про те, що сумлінно працюють усі органи державної влади, представники органів юстиції та реєстратори,” – відмітила посадовиця.

Окремо присутні обговорили питання здійснення державної реєстрації у зв’язку з новим територіальним поділом районів у областях. Як пояснила Ольга Оніщук, Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807 –IX «Про утворення та ліквідацію районів», що набрала чинності 19.07.2020 року, передбачає зміну адміністративно-територіального устрою районного рівня, а саме ліквідацію низки існуючих та утворення нових районів, межі яких встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району. Разом з тим, положення цієї Постанови не змінюють склад суб’єктів державної реєстрації, визначений законами України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», а також не припиняють «автоматично» правосуб’єктність юридичних осіб, які надають адміністративні послуги у зазначених сферах.

Роман Примуш подякував заступниці Міністра за надзвичайно цікаве спілкування, оскільки на абсолютну більшість питань присутні отримали відповіді. Також посадовець висловив сподівання на якнайшвидше прийняття тих законодавчих ініціатив, які врегулюють порушені питання, що виникають на місцях в процесі здійснення реформи децентралізації.