26.10.2020 — 15:52

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації з COVID-19. ВІДЕО

Про динаміку захворюваності на COVID-19, заповненість лікарень, що надають допомогу хворим на коронавірусну інфекцію, за заходи, що вживаються в області для протидії COVID-19, розповів на сьогоднішньому брифінгу перший заступник голови ОДА Роман Примуш.

Головні тези брифінгу

➡ За минулу добу в Україні зареєстровано 5426 нових випадків COVID-19. На Хмельниччині ця кількість склада 283 випадки. Всього за вихідні виявлено 867 нових хворих, 340 людей одужали, 9 – на жаль, померли.

➡ Минулого тижня спостерігалася негативна тенденція до зростання кількості захворілих. Якщо у два попередніх тижні захворюваність становила приблизно 2100 випадків на тиждень, то минулого тижня зросла до 2520.

➡ На контролі захворюваність в установах сфери соціального захисту для громадян, що належать до групи ризику. Наразі одужали усі підопічні та працівники Хмельницького геріатричного пансіонату, продовжують хворіти 7 підопічних та 4 працівники Смотрицького інтернату, 31 підопічний та 12 працівників Китайгородського інтернату. Виявлено 3 хворих працівники у Меджибізькому інтернаті, ще 4 – виставлено підозру. У Виноградівському інтернаті хворіє 2 працівники, 12 підопічних мають ознаки ГРВІ та будуть протестовані найближчим часом. Продовжує хворіти 1 працівник Смотрицького інтернату. За вихідні виявлено, що 6 підопічних Дунаєвецького інтернату мають ознаки ГРВІ, у них вже відібрано біоматеріал на дослідження. Також захворів 1 працівник Кушнирівського будинку-інтернату для громадян похилого віку.

➡ Складною залишається ситуація із завантаженістю ліжкомісць в окремих закладах, що надають допомогу хворим на COVID-19. Якщо на початок тижня у лікарнях перебувало 811 хворих, то на кінець тижня лікувалися уже 862 людини, а також 374 людини з підозрою на COVID-19. Найскладніша ситуація –  у м.Хмельницькому. Хмельницька інфекційна лікарня заповнена на 98%, Хмельницька міська – на  85%. Проте готові до розгортання додаткові ліжкомісця у ХМЛ, а за потреби – хворих почне приймати Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни. Наразі заклад готовий до цього, але поки що жодного хворого у закладі немає. Практично на 100% заповнена Славутська ЦРЛ, на 96% – Городоцька ЦРЛ, однак пацієнтів можуть приймати заклади із сусідніх регіонів.

➡ Продовжується робота із забезпечення закладів киснем. Наразі із 1885 розгорнутих ліжкомісць 1005 забезпечені киснем. За минулий тиждень додалося 53 точки підключення кисню.

➡ Обласний лабораторний центр оперативно та у повному обсязі опрацьовує усі біоматеріали, що находять на дослідження. На вчорашній вечір були опрацьовані усі доставлені проби. Загалом лабцентр в середньому проводить 1000 досліджень на добу. Всього в області його лабораторією разом  із приватними та комунальними лабораторіями проводиться 1300-1400 досліджень на добу.

➡ Відсьогодні вступило в дію оновлене епідемічне зонування на території області, що було затверджене рішенням Державної комісії  з питань ТЕБ і НС. На жаль, через зростання кількості захворілих ще низка територій увійшла до “червоної” зони. Також окремі території, що наразі перебувають у “помаранчевій”зоні, демонструють значний приріст кількості випадків захворювання на COVID-19, що може призвести до переходу їх до “червоної” зони. Це, зокрема, Білогірський, Віньковецький, Деражнянський та Хмельницький райони. Разом з тим, намітилася певна тенденція до зниження захворюваності по м.Нетішину, Городоцькому, Красилівському районах, що дає можливість у разі її збереження сподіватися на послабления епідемічних обмежень.