27.10.2020 — 13:55

На засіданні колегії обговорили стан та перспективи розвитку агропромислового комплексу області

Cтан та перспективи розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області обговорили сьогодні на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації, що відбулося у відеоселекторному режимі. Провів засідання голова ОДА Дмитро Габінет.

Про основні показники роботи галузі, проблемні питання та перспективні напрямки розповів учасниками колегії директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА Олег Омелянюк.

Оновні тези доповіді:

➡ індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за січень-вересень 2020 року – 89,2%, у тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 81,2%, господарствах населення -102,1 відсотка.

➡ Спостерігається певний спад у тваринництві, зумовлений зменшенням обсягу виробництва яєць на 3,4% сільськогосподарських підприємствах області, зокрема птахофабрикою “Авіс” Кам’янець-Подільського району, через закриття зовнішніх ринків. Спад у рослинництві зумовлений відтермінуванням початку жнивної кампанії та зниженням урожайності зернових культур на 15% у зв’язку з погодними умовами.

➡ На 20 жовтня агроформуваннями області обмолочено 354 тис. га зернових культур. Завершено збирання ранніх зернових культур, валовий збір яких становить 1, 5 мли тонн при середній урожайності 45,2 центнера з гектара, що є четвертим показником у державі. Продовжується збирання пізніх культур, таких як цукрові буряки, соя, соняшник, кукурудза.

➡ Із площі 7,4 тис. га зібрано понад 328 тис. тонн цукрових буряків при урожайності 457 центнерів з гектара. За оперативними даними чотирма працюючими цукровими заводами вироблено 27 тис. тонн цукру.

➡ Господарствами всіх форм власності завершено збирання картоплі, урожай якої на 18% вище минулорічного.

➡ Закладається потужне підґрунтя до врожаю наступного року. Посіяно 113 тис. га озимих зернових культур. Крім того, на площі 61,7 тис. га завершено сівбу озимого ріпаку.

➡ На 01 жовтня поточного року в області по всіх категоріях господарств нараховувалося 229,9 тис. голів великої рогатої худоби, з них 123,9 тис. корів (на 3,4% менше, відповідного періоду 2019 року), 318,3 тис. голів свиней (на 0, 7% менше), 6,8 млн голів птиці (на 16,8% менше) та 32, 7 тис. голів овець і кіз (на 1, 9% більше).

➡ Господарствами всіх категорій реалізовано на забій 57,3 тис. тонн худоби та птиці (у живій масі), що на 6, 5% менше ніж за цей період торік, 760, 8 млн шт. яєць (на 3, 4% менше) та вироблено 506, 4 тис тонн молока (на 0,4% більше).

➡ Важливе місце в економіці області займає харчова та переробна промисловість, яка налічує 114 підприємств основного кола звітності, близько 300 підприємств середніх, малих, приватних підприємців та фізичних осіб, які займаються виробництвом харчових продуктів. Чверть обсягу виробленої промислової продукції області припадає саме на цю галузь. Індекс виробництва харчових продуктів та напоїв у січні-серпні 2020 року становив 93,4 відсотка.

➡ Зменшилося виробництво яловичини і телятини на 23,1%, свинини – на 24,9%, пива солодового – на 14,7 відсотка. При цьому виробництво ковбасних виробів та продуктів з м’яса зросло на 17,1%, молока і вершків коагульованих – на 26,1%, сиру свіжого – на 37 відсотків.

➡ За даними моніторингу на 01.10.2020 в агропромисловому комплексі області триває реалізація 12 інвестиційних проектів, у тому числі 6 проектів реалізується для розвитку галузі тваринництва, 4 проекти – у харчовій та переробній промисловості, 2 – інші.

➡ Цьогоріч сільськогосподарські підприємства завершили за власні кошти 4 проекти: реконструкція молочно-товарної ферми (друга черга) у ТОВ НВА “Перлина Поділля” у Білогірському, будівництво елеватора (друга черга) ПП “Аграрна компанія 2004” Чемеровецькому, будівництво під’їзної залізничної колії з пунктом відвантаження зерна ТОВ “Хмельницькмлин” Хмельницькому районах, пташника на 100 тис. голів курчат-бройлерів (ПФГ “Колос”, м. Полонне).

➡ У першому півріччі поточного року підприємствами аграрного сектору освоєно 1,0 млрд грн капітальних інвестицій, що становить 27, 9% від загальнообласного обсягу.

➡ У Красилівському районі здійснюється реалізація заходів проекту регіонального розвитку “Продукція з сільського двору до міської оселі: система доставки сільськогосподарської продукції у межах Хмельницького регіону”, згідно з бюджетною програмою “Підтримка регіональної політики України”.

➡ Цьогоріч за оренду земельних часток (паїв) по області нараховано понад 2,6 млрд грн орендної плати, що на 95,0 млн грн більше ніж торік. Розмір орендної плати становить 9, 9% до вартості землі (у 2019 році – 9,7%). На 01 жовтня 2020 року за оренду земельних часток (паїв) агроформуваннями області виплачено 1,9 млрд грн, або 74% від суми, що підлягає виплаті.

➡ У серпні поточного року середньооблікова кількість штатних працівників у сільському господарстві становила 18,5 тис. осіб, нарахований фонд заробітної плати цих працівників за січень-серпень становить 1,4 млрд грн, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника – 9619,65 грн, що на 14,9% більше ніж торік.

➡ Діє Програма розвитку агропромислового комплексу, відповідно до якої прийнято 147 заявок.

➡ Особливої уваги заслуговує питання розвитку інфраструктури аграрного ринку, яку в області представлено сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами. Зокрема, для надання послуг особистим селянським господарствам створено та функціонує 15 сільськогосподарських кооперативів.

➡ У 2020 році зареєстровано 20 сімейних фермерських господарств. Проводиться робота над створенням ще 10 таких господарств.

Підсумовуючи свою доповідь, Олег Омелянюк зауважив, що результати роботи АПК за дев’ять місяців поточного року свідчать про необхідність активізації роботи щодо залучення інвестицій та розвитку

В свою чергу Дмитро Габінет наголосив, що сільське господарство, аграрний комплекс Хмельниччини є однією із вагомих частин господарської діяльності в області, фактично – основою існування економіки краю, саме тому розвиток тваринництва і рослинництва є пріоритетними напрямками роботи.

За словами голова ОДА, тут є дві складові. Перша – господарська складова, тобто ефективність ведення сільського господарства, впровадження нових технологій, створення умов для підвищення товарного виробництва, тощо. Це повинно робитися як на місцевому рівні, зокрема на рівні ОТГ, де зараз сконцентровані значні кошти, на рівні обласного бюджету і, звичайно, ключову роль має відігравати підтримка держави.

Другою, не менш важливою складовою розвитку агропромислового комплексу області є відповідальність сільськогосподарських товаровиробників в частині сплати податків, плати за землю, виплати легальної заробітної плати, а не “в конвертах”, адже далі ці кошти надходять до бюджетів всіх рівнів, з яких потім може бути надана відповідна підтримка.

“Сьогодні ми бачимо серйозну диспропорцію в рівнях заробітної плати, орендної плати за землю. Це явище мають долати всі органи, які працюють на території Хмельницької області, в тому числі, особливо зацікавлені в цьому мають бути ОТГ, адже сьогодні саме місцевому самоврядуванню насамперед потрібні кошти для виконання зобов’язань, які його представники взяли на себе у передвиборчий період, – сказав очільник адміністрації. – Це наша спільна справа. Хоча Хмельниччина має одні з кращих позицій в аграрній сфері на загальноукраїнському рівні, проте я вважаю, що ми і надалі маємо разом працювати над досягненням ще кращих результатів”.