09.11.2020 — 18:51

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації в області з протидією COVID-19. ВІДЕО

Під час сьогоднішнього онлайн-брифінгу перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш розповів про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 та заходами, що вживаються органами влади задля протидії її поширенню.

Головні тези брифінгу:

➡ В Україні за минулу добу зареєстровано 8687 випадків COVID-19, всього хворобу виявлено у 469 018 осіб. На Хмельниччині захворіли 21 369 осіб, з них  1103– за минулі вихідні. Загалом одужали 8492 особи (40% від загальної кількості захворівших), за  минулі вихідні одужали ще 608. Кількість летальних випадків – 405 (+9 за минулі вихідні).

➡ Захворюваність на COVID-19 по області є вищою ніж середня по Україні. Цей показник складає 500 випадків на 100 тис. населення.

➡ Продовжують виявляти нові випадки захворювання у сферах соціального захисту. Зокрема, реєструються нові випадки в установах соціального захисту інтернатного типу. Найбільше їх у Смотрицькому, Меджибізькому, Виноградівському, Вільховецькому, Довжоцькому, Новосинявському та  Ланковецькому інтернатах. Загалом в цих закладах хворіють 87 підопічних та 32 працівника.

➡ Виявляються нові випадки COVID-19 і серед освітян. За минулий тиждень зафіксовано 296 випадків, зокрема 195 випадків зафіксовано в закладах середньої освіти, в дошкільних навчальних закладах – 70, у закладах вищої та передвищої освіти – 31. Найбільше хворіють учні та вчителі загальноосвітніх навчальних закладів: в області 575 активних хворих серед педагогів та 150 – серед учнів. У зв’язку з цим, 33 навчальні заклади в області перейшли на дистанційну форму навчання, 25 – на змішану форму навчання.

➡На сьогодні в лікарнях перебуває 1053 особи з коронавірусною інфекцією та 317 підозр. В цілому завантаженість ліжкомісць по області складає 62%. Рівень завантаженості ліжкомісць залишається стабільний, проте є заклади, які традиційно перезавантажені. Зокрема, Хмельницька міська лікарня заповнена майже на 100%, Теофіпольська ЦРЛ – 100% та Кам’янець-Подільська міська лікарня – 98%. В той же час, в області існує маршрутизація по кожній лікарні у випадку повної завантаженості лікувальних закладів.

➡ На минулому тижні проводилося засідання Державної та регіональної комісії з питань ТЕБ і НС, де розглядалися питання щодо введення додаткових обмежувальних заходів на території області. На сьогоднішній день практично вся область знаходиться у “червоній” зоні, в “помаранчевій” зоні перебувають Деражнянський, Ізяславський, Старокостянтинівський, Чемеровецький та Шепетівський райони. Залежно від рівня поширення захворюваності на тій чи іншій території застосовуються відповідні протиепідемічні заходи. Найбільші обмеження введені у м. Славута. Також досить в посиленому режимі перебуває Віньковецький, Волочиський, Летичівський, Ярмолинецький та Теофіпольський райони. Зокрема, заборонено перевезення усіх видів транспорту, окрім приміських перевезень, існує заборона на діяльність закладів громадського харчування. Такі обмеження діятимуть до кінця цього тижня.

➡ Продовжує активно тривати робота щодо контролю за дотриманням протиепідемічних заходів. Так, за минулий тиждень працівниками Нацполіції складено 140 протоколів про факти порушення вимог карантину. Найбільше порушень фіксується під час роботи продовольчих ринків, закладів громадського харчування та здійснення перевезень. Окрім того, минулого тижня був прийнятий закон, який дозволить працівникам Нацполіції накладати адміністративні стягнення безпосередньо на місці. Також такі адміністративні протоколи будуть складатися не лише на власників закладів, але й на тих осіб, які порушують карантинні вимоги.

➡ В нормальному режимі продовжує роботу обласний лабораторний центр, який в середньому за добу виконує 1100-1200 досліджень.