16.11.2020 — 17:39

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації в області із COVID-19. ВІДЕО

Перший заступник голови ОДА Роман Примуш під час понеділкового брифінгу ознайомив мешканців області з інформацією щодо захворюваності на COVID-19 та розповів про заходи, що вживаються задля запобігання її поширенню.

Головні тези брифінгу

➡ В області зареєстровано 24783 випадки захворювання на COVID-19, з них 1176 – за минулі вихідні. Також за ці дні одужали ще 422 особи, а також зареєстровано 5 нових летальних випадків. За сьогодні надійшла інформація щодо одужання 145 хворих.

➡ Загалом захворюваність на COVID-19 залишилася на рівні попереднього тижня – близько 3,5 тисячі нових випадків. Середній показник захворюваності в області становить 537 випадків на 100 тис. населення. Цей показник досить високий, адже є третім в країні після Житомирської та Чернівецької областей, однак ситуація в області хоча і складна, але є контрольованою.

За минулий тиждень в області зареєстровано 211 нових випадків COVID-19 серед медичних працівників, а також ще 2 летальних випадки. З метою реагування на ситуацію було проведено окреме засідання обласної комісії з питань ТЕБ і НС, де розроблено та впроваджено ряд заходів, які покликані запобігти зростанню кількості інфікувань серед медпрацівників. Окрім заборони планових госпіталізацій, комісія також заборонила відвідування хворих у стаціонарах. Також на контролі перебуває проведення розслідувань за фактами професійного захворювання медиків, встановлення причин та вжиття заходів по кожному закладу охорони здоров’я.

➡ 340 нових випадків COVID-19 зареєстровано в закладах освіти області. Зокрема, в загальноосвітніх навчальних закладах виявлено 147 хворих серед педагогів та 54 – серед учнів. Загалом в області хворіють 707 вчителів та 190 учнів, 13 закладів обрали дистанційну форму навчання, 4 з них повністю. Дистанційно в області навчається 53 класи. В дошкільних навчальних закладах хворіють  47 вихователів та 6 вихованців, у вищих навчальних закладах – 47 викладачів та 20 студентів.

➡ Випадки COVID-19 зареєстровано в 11 закладах сфери соціального захисту, переважно геріатричного профілю. Лише 1 випадок зареєстровано у закладі для дітей з особливими потребами. Загалом хворіють 98 підопічних та 34 працівники. Найбільше хворих у Виноградівському (43 підопічних, 1 з яких лікується на стаціонарі, та 4 працівники), Новосинявському (24 підопічних, з яких 7 перебувають в лікарні, та 9 працівників, Вільховецькому (12 підопічних та 4 працівники) та Білогірському інтернатах (10 підопічних та 6 працівників), у решті закладів зареєстровано одиничні випадки COVID-19.

➡ Стабільною протягом тижня була ситуація із заповненістю ліжкомісць у лікувальних закладах, що надають стаціонарну допомогу хворих з коронавірусною інфекцією. Наразі середньообласний показник склав 56%: із 2265 розгорнутих ліжкомісць 1016 зайняті хворими з підтвердженим діагнозом COVID-19 та ще 273 – хворими з підозрою. У зв’язку з виявленням 25 випадків захворювання в Хмельницькому обласному закладі з надання психіатричної допомоги (с.Скаржинці), а також потребою у наданні стаціонарної допомоги хворим такого профілю з інших закладів, прийнято рішення про включення цієї лікарні до переліку закладів, що надають допомогу хворим на COVID-19. У закладі забезпечено розгортання ліжкомісць у відокремленому приміщенні.

➡ Тривають роботи із забезпечення централізованого постачання кисню для ліжкомісць, що призначені для лікування хворих на COVID-19. Зараз в області їх кількість вже склала 1275.

➡ Постановою КМУ запроваджено єдиний рівень епідемічної небезпеки для усієї території України. Також цим документом запроваджено окремі обмеження на вихідні дні – так званий “карантин” вихідного дня”. У зв’язку з цим рейдові групи, до яких увійшли представники Національної поліції та Держпродспоживслужби, працювали в посиленому режимі. Оскільки зазначена постанова була опублікована лише напередодні вихідних, в суботу основна увага рейдових груп була сконцентрована на проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи з суб’єктами господарювання. У неділю до порушників частіше застосовували заходи адміністративного впливу. Так, було складено 31 протокол про порушення “карантину вихідного дня”.

➡ Всього працювало 54 рейдових групи, здійснено перевірки 410 об’єктів, серед яких ринки, заклади громадського харчування, торгівлі, тощо. Найбільше порушень фіксувалося у містах: Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Славуті, Городку. Разом з тим, порушення фіксувалися протягом всього тижня, про що органами Нацполіції складено  283 протоколи.

➡ В цілому, за результатами перевірок, можна констатувати, що мешканці області із розумінням поставилися до запроваджених обмежень та дотримувалися карантинних вимог.