19.11.2020 — 18:52

В облдержадміністрації відбулися робочі зустрічі з новообраними головами громад

17-19 листопада в облдержадміністрації відбулися зустрічі голови ОДА Дмитра Габінета та голови обласної ради Михайла Загородного з новообраними очільниками громад Шепетівського, Хмельницького та Кам’янець-Подільського району. До участі в розмові були запрошені також заступники голови ОДА, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, голови РДА північного регіону області, а також окремі представники територіальних підрозділів ЦОВВ.

Дмитро Габінет привітав керівників громад із обранням на такі відповідальні посади та побажав їм плідної праці на благо мешканців громад та області в цілому.

“Ви є саме тими людьми, яким жителі міст, сіл та селищ довірили створити умови для їх життя, і це дуже важливо, бо саме ви на даний момент уособлюєте інтереси територіальної громади. Переконаний в тому, що ви усі є патріотами України, патріотами Хмельниччини, незалежно від того, чи висувалися ви на вибори від політичної партії, чи є самовисуванцями,” – зазначив посадовець.

Також голова адміністрації додав, що Хмельниччина завжди характеризувалася тим, що органи місцевого самоврядування та органи державної влади завжди знаходили компроміс, порозуміння між собою та висловив сподівання,  що найближчі 5 років ця гарна традиція буде збережена.

Стосовно мети зустрічей, Дмитро Габінет зауважив, наразі перед новими очільниками громад стоїть багато завдань, які потребують термінового вирішення. За його словами, наступні декілька місяців будуть для них дуже складним періодом, незважаючи на те, що фактично лише 26 очільників громад були обрані вперше, а решта мають певний досвід роботи в органах місцевого самоврядування.

“Зараз в нашій державі відбувається багато змін. Це величезний блок питань, пов’язаний з децентралізацією, із створенням, переформатуванням органів державної влади, передачею функцій на місця, процесом формування бюджетів, який цьогоріч також має певні особливості, відмінності, – наголосив очільник адміністрації. – Найголовніше, щоб під час всіх цих змін в центрі державної політики залишалася людина, а органи державної влади, місцевого самоврядування мають виконувати сервісні функції, допомагаючи реалізовувати інтереси населення, яке проживає на тій чи іншій території.”

Дмитро Габінет зазначив також, що у ході спілкування має бути коротко окреслена основна проблематика, яка існує сьогодні на території області і держави, та запевнив, що фахівці ОДА зі свого боку готові допомагати у її вирішенні методично та методологічно.

У продовження зустрічей профільні заступники голови облдержадміністрації розповідали про найважливіші питання, що очікують вирішення уже в найближчі тижні в різних галузях, адже попереду завершення бюджетного року, що збігається із завершенням реформи децентралізації. Як було зазначено у ході спілкування, зараз перед очільниками громад  постають завдання щодо формування реальних місцевих бюджетів, вирішення долі багатьох комунальних установ, що перебували у власності районних рад, необхідності реформування системи органів соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, пошуку джерел фінансування тих видатків, які вже найближчим часом громади мають здійснювати власним коштом.

Присутні голови громад мали можливість заслухати інформацію керівництва ОДА та представників різних структурних підрозділів щодо першочергових завдань, на які потрібно звернути увагу, висловити своє бачення щодо порушеної проблематики та отримати відповіді на запитання.