23.11.2020 — 17:05

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації в області з COVID-19. ВІДЕО

Сьогодні під час понеділкового брифінгу перший заступник голови ОДА Роман Примуш розповів про ситуацію в області із захворюваністю на COVID-19, заходами, що вживаються з метою запобігання її поширенню, а також про стан дотримання в області вимог “карантину вихідного дня”.

Основні тези брифінгу

➡ Продовжується спостерігатися негативна динаміка щодо зростання кількості виявлених випадків COVID-19. Так, за минулу добу в Україні виявлено майже 11 тисяч нових випадків. На Хмельниччині за минулу добу хворобу підтвердили у 263 осіб, за вихідні додалося 718 хворих, що складає всього 27 697 випадки з початку епідемії. Кількість летальних випадків склала 495 (+26 випадків за вихідні). Разом з тим одужали 12724 пацієнти, з них 726 – за вихідні.

➡ Аналізуючи динаміку виявлення COVID-19 за минулі тижні, можна зробити висновок, що ситуація хоча і є складною, але має тенденцію до стабілізації. Зокрема, за три минулі тижні захворюваність склала відповідно 3372, 3592 та 3341 випадки.

➡ Незважаючи на те, що в області вживається низка спеціальних заходів, продовжують реєструватися випадки COVID-19 серед медиків. За минулий тиждень захворіло 211 працівників медичних закладів. Особливу тривогу викликають випадки захворювання медиків, що працюють у закладах та відділеннях, які не є базовими для хворих з коронавірусом, зокрема, в Ярмолинецькому, Городоцькому та Чемеровецькому ЦРЛ.

➡ Значне зростання кількості хворих на COVID-19 спостерігається за минулий тиждень у закладах освіти. Якщо раніше захворюваність фіксувалася на рівні 300-350 випадків на тиждень, то за минулий тиждень приріст склав 445 випадків. Переважна частина їх пов’язана із закладами середньої освіти: 81 учень, 192 вчителі, 29 працівників. Загалом в закладах загальної середньої освіти зараз хворіють 274 учні та 897 вчителів та працівників. У дошкільних навчальних закладах за тиждень захворіли 58 вихователів та 8 дітей, а у вищих навчальних закладах – 24 студенти, 24 викладачі та 20 працівників.

➡ 35 закладів використовують дистанційну форму навчання, 4 з них – повністю на дистанційному навчанні (переважно сільські школи). Дистанційно навчається 65 класів. Серед ВНЗ 4 заклади працюють очно, з дотриманням відповідних обмежень, 16 – змішано, 11 дистанційно. Серед закладів профтехосвіти 9 працюють очно, 9 – змішано, 5 дистанційно.

➡ Дещо стабілізувалася ситуація із захворюваністю на COVID-19 у закладах інтернатного типу сфери соціального захисту. Якщо минулого тижня хворі були в 11 закладах, то наразі вони є лише в 9 закладах: хворіють 34 підопічних та 24 працівники. Для порівняння, минулого тижня в закладах було близько 100 хворих підопічних. Найбільше активних випадків COVID-19 зараз зареєстровано у Новосинявському (12 підопічних, 4 з яких в лікарні) та Білогірському (10 підопічних) будинках-інтернатах. Окрім того, виявлено нові випадки захворювання у Хмельницькому обласному закладі для надання психіатричної допомоги (с.Скаржинці). де за вихідні додалося 5 нових випадків COVID-19 серед медпрацівників. Викликає занепокоєння, що  безпосередньо не працюють з хворими у відділені, що облаштоване для прийому хворих з коронавірусом.

➡ Серед найбільших вогнищ захворювання на COVID-19 в установах та на підприємствах області – Хмельницька АЕС (+50 нових випадків за тиждень). Також по декілька випадків виявлено на таких підприємствах як “Оболонь-Красилів”, “Хмельницькгаз”, “Хмельницькобленерго”.

➡ Триває робота з розгортання ліжок для надання допомоги хворим на COVID-19 та підключення їх до централізованого постачання кисню. Всього розгорнуто 2305 ліжок. На сьогодні в області 1687 ліжок під’єднані до кисню (+324 за минулий тиждень).

➡ На стаціонарному лікуванні перебуває 1040 хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19, 238 осіб з підозрою. Дані за минулі тижні свідчать про те, що як захворюваність, так і кількість хворих, що потребують стаціонарного лікування залишається відносно стабільною – на рівні 1300 осіб. Разом з тим, за минулий тиждень до закладів було госпіталізовано 1362 особи (568 підозр та 794 підтверджених хворих), що свідчить про високе навантаження на працівників лікувальних закладів.

➡ Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ працює в штатному режимі та забезпечує дослідження близько 1200 проб на добу. Станом на вчора були досліджені всі наявні проби, сьогодні в роботі близько 70 зразків біоматеріалу. Таким чином, лабораторний центр наразі має можливість виконувати також платні дослідження. наприклад для громадян, що вирушають чи прибули з-за кордону.

➡ Протягом минулого тижня в лікувальних закладах області працювала робоча група з контролю за дотримання правил безпечної експлуатації кисневого обладнання в лікарнях, до якої увійшли працівники ДСНС, Держпраці, оперативних штабів. Фахівці здійснили перевірку правил дотримання усіх нормативів при монтажі, обслуговуванні та експлуатації кисневого обладнання та надали рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

➡ Особлива увага протягом минулих вихідних приділялася контролю за дотриманням протиепідемічних обмежень, встановлених відповідною постановою Кабінету Міністрів – так званого “карантину вихідного дня”. Попередньо поводилася широка роз’яснювальна робота, завдяки чому масових порушень карантину в області не було. Контролювали ситуацію 34 рейдових групи, до яких входили як працівники Нацполіції, так і фахівці інших контролюючих органів. Також працювали окремі групи працівників Національної та патрульної поліції.  Найбільше порушень традиційно виявляли в містах. Найпоширеніші  – недотримання обмежень щодо роботи закладів громадського харчування, магазинів непродовольчої групи, а також окремих непродовольчих ринків. Складено 49 протоколів про виявлені порушення.

➡ Днями вступила в дію норма Адміністративного кодексу України, що дозволяє притягувати до адміністративної відповідальності на місці без направлення протоколу до суду порушників маскового режиму. Таким чином, за вихідні в області складено 18 протоколів за відсутність чи неправильне носіння маски в громадських місцях. Як показує практика, така норма є досить дієвою та мотивує громадян більш уважно ставитися до необхідності дотримання маскового режиму.