25.11.2020 — 17:36

Брифінг щодо ситуації в області із COVID-19. ВІДЕО

Сьогодні під час онлайн-брифінгу заступниця голови ОДА Оксана Ситницька та т.в.о. генерального директора ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України” Микола Габрикевич говорили про ситуацію в області з COVID-19 та особливості роботи вірусологічної лабораторії, що проводить левову частку усіх досліджень біоматеріалів на COVID-19.

Головні тези брифінгу

За минулу добу в області виявлено 456 нових випадків захворювання на COVID-19, 341 особа одужала. На стаціонарному лікуванні перебувають 965 пацієнтів, 13466 лікуються амбулаторно. На жаль, додалося і летальних випадків. Вчора зареєстровано 14 смертей внаслідок ускладнень від COVID-19, за сьогодні ще 11.

Продовжують реєструватися випадки хвороби, що пов’язані із закладами освіти. Наразі в закладах загальної середньої освіти хворіє 281 учень та 924 педагоги та працівники. Разом з тим, дані щодо відвідуваності школярами закладів, можуть свідчити про те, що серед учнів кількість випадків COVID-19 є більшою, ніж кількість підтверджених випадків, оскільки за даними на кінець тижня школу через хворобу не відвідували 9173 дитини.

На дистанційному навчанні перебуває 81 клас з 29 навчальних закладів, 4 заклади навчаються дистанційно повністю.

Необхідно свідомо та відповідально ставитися до небезпеки поширення COVID-19, користуватися засобами індивідуального захисту та дотримуватися рекомендацій лікарів, адже ситуація з поширенням хвороби залежить від кожного з нас.

Вірусологічна лабораторія обласного лабораторного центру працює щоденно, виконуючи 1000-1500 досліджень на COVID-19 за добу. В лабораторії працює 24 спеціалісти, 8 з яких задіяні безпосередньо в роботі з біоматеріалом, решта виконують роботу з приймання, підготовки проб, а також обробки матеріалів. Наявні три ампліфікатори, сьогодні завершується встановлення автоматичної станції, що допоможе прискорити процес підготовки проб. Невдовзі очікується закупівля додаткових ампліфікаторів. За потреби в лабораторії можна пройти платне ПЛР-дослідження, результат якого можна отримати орієнтовно менш, ніж за добу.