03.12.2020 — 15:45

#Діємо_проти_насильства: на Хмельниччині запустили флешмоб у соціальних мережах

В рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії “16 днів проти насильства”, що триває з 25 листопада до 10 грудня, в обласному центрі відбувся флешмоб “Бузкова стрічка та Синя стрічка”. Мета заходу – привернути увагу суспільства до проблематики запобігання домашньому насильству та насильству над дітьми.

До заходу долучилися заступниця голови ОДА Оксана Ситницька, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, фахівці підрозділів соціального захисту облдержадміністрації та міської ради, представники Управління дотримання прав людини Національної поліції України та поліцейської мобільної групи з питань протидії домашньому насильству. В руках учасників – стрічки бузкового та синього кольору та буклети «Дій проти насильства!». Ці кольори в усьому світі стали символом протидії домашньому насильству та насильству щодо дітей в усіх його проявах.

Кольори ці обрані не випадково. Щодо бузкової стрічки існує декілька версій. За однією з них, рішення використовувати фіолетовий колір як символ протидії домашньому насильству бере свій початок з Англії 1900-х років, коли жіночий виборчий рух почав використовувати фіолетовий, білий та золотий, які були кольорами Національної жіночої партії.

В липні 1978 року майже 100 000 прихильниць рівних прав жінок, більшість з яких були  в одязі лавандового кольору, пройшли маршем у Вашингтоні. У жовтні 1981 року Національна коаліція проти домашнього насильства відзначала «День єдності», і багато з цих учасників також вирішили носити лавандовий або фіолетовий кольори. У жовтні 1987 року відбувся перший місяць обізнаності про насильство в сім’ї, коли також використовувалися фіолетові відтінки. Так фіолетовий колір почали використовувати організації, що працюють в сфері протидії домашньому насильству в інформаційно-просвітницьких закладах.

За іншою версію, цей колір пов’язаний з нагородою «Пурпурне серце», що вручається американським військовим, які були поранені під час служби. Ті, хто пережив домашнє насильство, поранені як фізично, так і емоційно, тому цей колір символізує для них мир, мужність, виживання, честь та відданість справі протидії насильству.

Історія виникнення акції «Синя стрічка» насправді дуже трагічна. Започаткувала її мешканка Норфолка (США) Бонні Фіней в пам’ять про свого чотирирічного онука Майкла, який загинув в результаті домашнього насильства. Хлопчик неодноразово потрапляв у лікарню з травмами, але за рішенням суду його таки повернули матері. Коли в лікарню потрапила і його молодша сестра, всі зрозуміли, що Майкл зник. Як стало відомо в результаті розслідування, він був убитий в домі матері, а тіло його заховали у болоті. Ці події подвигли Бонні Фіней присвятити своє життя боротьбі з насильством над дітьми. Вперше вона пов’язала синю стрічку під час похорону онука, аби привернути увагу суспільства до цієї проблеми. Обраний колір Бонні Фіней пояснила тим, що він нагадував їй синці на тілі онуків. Незабаром її підтримали різні агентства, ділові кола, місцеві товариства. Таким чином синя стрічка має постійно нагадувати про важливість протидії насильству і захисту дітей.

Усі небайдужі до проблеми протидії насильству можуть долучитися до флешмобу, розмістивши в соціальних мережах пост з хештегом #діємо_проти_насильства. Поділіться своєю історією, почуттями та думками.