07.12.2020 — 09:42

На Хмельницькій АЕС наближається до завершення підготовчий етап з добудови 3-го та 4-го енергоблоків  

На виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та подальшого розвитку ядерної енергетики» від 22 вересня 2020 року щодо добудови енергоблоків №3 та №4 ХАЕС, на атомній станції обстежене обладнання, яке планується задіяти в новий проєкт енергоблоків №3, 4; виконана візуальне обстеження технічного стану наявного обладнання, визначені об’єми консерваційних робіт.

Крім того, згідно укладеного договору з Київським інститутом «Енергопроект» щодо проведення актуалізації обстеження і підтвердження довговічності та надійності будівельних конструкцій, будівель та споруд енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС, завершено роботи з висвердлювання кернів.

Здійснено монтаж тимчасового трансформатора, для можливості підключення силового обладнання, а також проведено роботи з відновлення схеми освітлення реакторного відділення третього енергоблока. Наразі здійснюються роботи з освітлення і на четвертому енергоблоці ХАЕС.

Розробляються заходи щодо підтримки в належному стані майданчиків де зберігається обладнання, яке планується інтегрувати, а також будівельного майданчика, будівельних конструкцій та споруд енергоблоків №3, 4.

«За невеликий термін вдалося підготувати майданчик до подальших будівельних робіт. Зокрема, здійснено роботи на енергоблоках №3, 4 щодо забезпечення електроживленням, монтажу системи освітлення, відкачування води, очищення території та ін. Після погодження звіту в Мінприроди щодо оцінки впливу на довкілля планової діяльності при будівництві енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС, ми очікуємо на швидкий розгляд та погодження проєкту Закону про спорудження наших енергоблоків.  Це дасть можливість направити пакет документів до Верховної Ради України для прийняття відповідного Закону, який дозволить розпочати безпосередні роботи з будівництва»,- наголосив заступник головного інженера з нових блоків ВП ХАЕС Геннадій Самосєй.