01.08.2016 — 09:10

Область отримала найбільшу суму субвенцій на формування інфраструктури ОТГ

29 липня перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода провів селекторну нараду щодо децентралізації та реформування місцевого самоврядування.

DSC_0692Хмельницьку область представляли т.в.о.заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, координатор Хмельницького регіонального офісу реформ Сергій Яцковський, начальник та заступник начальника управління регіонального розвитку Віра Бригадир та Світлана Пасічник.

Валерій Олійник доповів про стан справ із доопрацювання та схвалення перспективних планів формування територій громад областей. Зокрема, він зазначив, що перспективним планом області передбачено утворення 44 об’єднаних громад загальною площею 17,27 тис.кв.км. Площа у 3,32 тис.кв.км не була віднесена до територій конкретних громад.

DSC_0696

Робота щодо внесення подальших змін у перспективний план з метою завершення формування територій об’єднаних громад області триває. Зокрема, рішенням сесії обласної ради від 28.07.2016 р. внесено зміни у проект перспективного плану щодо утворення Гуківської ОТГ Чемеровецького району, Ленковецької ОТГ Шепетівського району та зміни меж Грицівської і Судилківської ОТГ Шепетівського району. Згідно прогнозів, у 2016 році мають бути утворені ще 7 ОТГ.

Доповідаючи про стан реалізації коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури ОТГ, Валерій Олійник поінформував, що станом на 28.07.2016 р. громадами подано на розгляд 113 проектних заявок на суму 153,9 млн. грн. (71%), на 113 проектних заявок ОДА надано висновки. Комісією при Мінрегіоні надано погодження на реалізацію 84 проектних заявки. Профінансовано з державного бюджету – 96,166 млн.грн., касові видатки    8,133 млн. грн. (8,5 %). 7 ОТГ реалізують 17 проектів.

DSC_0694

В’ячеслав Негода відзначив, що Хмельницька область – серед лідерів в державі по темпах проведення реформи децентралізації. За словами посадовця, завдяки активній і злагодженій роботі область отримала найбільшу суму субвенцій з державного бюджету на формування інфраструктури ОТГ, тому найголовніше завдання на сьогодні для облдержадміністрації, Офісу реформ, територіальних громад – забезпечити грамотне, ефективне і повне освоєння отриманих на соціально важливі проекти коштів .

Довідково. Успішні соціально значимі інноваційні проекти, що реалізовуються в ОТГ області:

– Гуменецька ОТГ: реконструкція каналізаційних очисних споруд в с.Сахкамінь – 2,13 млн.грн.

– Дунаєвецька міська ОТГ: реконструкція адмінбудівлі під дошкільний навчальний заклад в с.Гірчична – 1,39 млн.грн.; створення сортувального цеху твердих побутових відходів – 3,4 млн.грн.

– Новоушицька ОТГ: Реконструкція будинку дитячої творчості – 3,85 млн.грн.

– Старосинявська ОТГ: Реконструкція частини водогону в смт Стара Синява – 8,8 млн.грн.