10.12.2020 — 17:45

На ремонт обладнання та придбання обладнання для їдалень та харчоблоків закладів загальної середньої освіти Хмельниччина отримала 13,3 млн. гривень

Хмельниччина у трійці областей, які найактивніше освоюють кошти освітньої субвенції з державного бюджету на оновлення харчоблоків у закладах загальної середньої освіти. Про це повідомив в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет під час сьогоднішньої всеукраїнської селекторної онлайн-наради з питань реформування системи шкільного харчування. Нарада відбулася під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в рамках ініціативи  дружини Президента України Олени Зеленської. В обговоренні також взяли участь заступник Міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко та інші представники Уряду, представники Офісу президента, голови ОДА, експерти. Від Хмельниччини до участі в нараді долучилися голова ОДА Сергій Гамалій та його заступниця Оксана Ситницька, фахівці профільних структурних підрозділів ОДА та ГУ Держпродспоживслужби в області.

Прем’єр-міністр наголосив, що потрібно об’єднати зусилля, щоб спільно подолати проблеми й виклики з системою харчування, які наразі є в закладах освіти. «Важливо продемонструвати батькам, що держава турбується про дітей та про їхнє харчування. Здоров’я дитини повинне стояти на першому місці, особливо коли йдеться про закупівлю продуктів або приготування їжі», — наголосив Денис Шмигаль.

Олена Зеленська зазначила, що питання якісного харчування школярів є дуже важливим, саме тому з метою напрацювання дієвих шляхів його покращення було пророблено величезну роботу, яка складалася з декількох етапів, що включали в себе зокрема моніторинг стану діючої системи харчування в закладах освіти та роботу з оновлення застарілої нормативної бази. За словами першої леді, під час проведення моніторингу було виявлено досить багато проблем, серед яких найчастіше називалася несмачна, некорисна їжа та незадовільний стан харчоблоків та їдалень. Аби змінити ситуацію була створена відповідна робоча група, яка взялася за вдосконалення нормативно правової бази, зокрема морально застарілого Санітарного регламенту, за яким працювали заклади освіти.

“Той Санітарний регламент, який був до цього, наступного року мав би відзначити своє двадцятиріччя. На щастя, ми не дамо йому відзначити цей ювілей, він оновлений, і нарешті можна буде, користуючись ним, готувати в школах дійсно не тільки смачну, корисну, але й цікаву їжу,” – зауважила Олена Зеленська. Вона додала, що на цьому етапі найважливіше і найболючіше питання – те, як ці нові норми і правила будуть впроваджені в регіонах, як люди будуть користуватися ними.

Говорячи про найближчі плани, Олена Зеленська наголосила на важливості проведення широкої інформаційної кампанії щодо впровадження нових стандартів харчування, корисних харчових звичок для дітей, їх батьків, вчителів та всіх залучених до процесу організації харчування, щоб люди мали чітке розуміння того, навіщо потрібні ці зміни.

У продовження наради Головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів про новий Санітарний регламент, який був затверджений у вересні та набуде чинності з 1 січня 2021 року. За його словами, документ унормовує не лише основні питання щодо організації харчування в закладах освіти, а й щодо благоустрою, облаштування безпечного середовища, водопостачання, організації теплового режиму, освітлення, правил роботи комп’ютерної техніки, розсадки учнів, тощо. Але нові підходи до харчування у регламенті дійсно є ключовими змінами. В його основу покладено основні принципи здорового харчування, приведено у відповідність із рекомендаціями ВООЗ норми вмісту цукру, солі, жиру у продуктах харчування, оновлено перелік продуктів харчування, які заборонено реалізовувати в навчальних закладах, закладено вимоги щодо організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами.

Також розроблено нові Норми харчування та Порядок організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, які вже пройшли необхідні процедури погодження та подані на розгляд Кабміну. За словами Віктора Ляшка, планується, що нові норми набудуть чинності з початку наступного навчального року, також продовжується робота з перегляду старих рецептурних збірників. Посадовець зазначив, що впровадження цих новел дасть змогу зробити харчування дітей в навчальних закладах здоровим та смачним.

Серед найбільших проблем, що наразі потребують вирішення з метою забезпечення належного харчування дітей в закладах освіти головний санітарний лікар назвав поганий стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоків та дефіцит кваліфікованих медичних працівників та кухарів.

Далі представники Мінекономіки поінформували присутніх про нові методичні настанови щодо впровадження вимог системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) при організації харчування дітей та методичні рекомендації щодо закупівель продуктів харчування, які використовуються для організації харчування учнів. Зазначені рекомендації деталізують основні вимоги Закону України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” та покликані полегшити та прискорити процес їх імплементації під час реформування системи харчування в закладах освіти.

Також на нараді проаналізували стан освоєння коштів освітньої субвенції з державного бюджету на оновлення обладнання харчоблоків. Як зазначив Сергій Шкарлет, цьогоріч 1809 закладів загальної середньої освіти отримали кошти в сумі 400 млн грн на ремонт та закупівлю нового обладнання для харчоблоків та їдалень. Загалом освоєно 67% коштів зазначеної субвенції. Серед лідерів з освоєння коштів – Тернопільська, Сумська та Хмельницька області.

На завершення наради учасники обговорили питання реалізації регіональних планів заходів щодо поліпшення організації харчування в закладах загальної середньої освіти.

Після завершення селекторної наради голова облдержадміністрації поспілкувався з представниками Департаменту освіти і науки ОДА та ГУ Держпродспоживслужби в області, які більш детально поінформували очільника про роботу, що здійснюється ними в області із питань, що обговорювалися під час наради. Після заслуховування Сергій Гамалій доручив підготувати пропозиції для актуалізації існуючого обласного плану заходів щодо поліпшення організації харчування в закладах загальної середньої освіти з урахуванням нових підходів.

Довідково. За інформацією Департаменту освіти і науки ОДА, у 2020 році відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України за напрямом ремонт обладнання та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти на Хмельницьку область виділено кошти в сумі 13,3 млн. гривень. Відповідно до рішення сесії обласної ради ці кошти розподілено на 63 адміністративно-територіальні одиниці (107 закладів загальної середньої освіти).

Кошти освітньої субвенції профінансовані у повному обсязі. Освоєно 11,6 млн. грн., що становить 86,47%. Придбано 86 одиниць холодильного та 150 теплового обладнання, 41 лінію роздачі, 213 одиниць іншого обладнання для шкільних їдалень.