14.12.2020 — 12:28

Хмельниччина вшановує ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Щороку, 14 грудня, вся Україна вшановує героїв-учасників ліквідації наслідків техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, що сталася у 1986 році. В тому році, над світом зависла загроза ядерної катастрофи. Не такий мирний атом вирвався на свободу з пожежі чорною хмарою, з якою відчайдушно боролися перші прибувші на виклик пожежники, поклавши своє життя за життя цілої планети.

Сьогоднішня дата була обрана не випадково. Попри те, що боротьба з ліквідацією наслідків катастрофи триває і по сьогоднішній день, 34 роки тому, у цей день відбулася значима подія, яка поклала початок утихомирення прихованої небезпеки. Був зданий в експлуатацію об’єкт «Укриття» – саркофаг, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному, четвертому, реакторі Чорнобильської АЕС.

З 2006 року, відповідно до Указу Президента, 14 грудня оголошено Днем вшанування учасників ліквідації наслідків техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

Саме тому, у місті Хмельницький, біля пам’ятника «Героям-пожежникам, які врятували світ від ядерної катастрофи» відбувся мітинг-реквієм, на який зібралися представники обласної та міської влади, керівники силових структур області, рятувальники та громада міста. Поклавши квіти до пам’ятника, присутні вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.

Завершились пам’ятні заходи біля пам’ятника “Героям та жертвам Чорнобиля” у середмісті Хмельницького, де згадали тих, хто віддав своє життя, рятуючи країну від радіаційної загрози.