16.12.2020 — 20:54

На Хмельниччині запрацював інсультний центр

Відсьогодні пацієнти з інсультом матимуть можливість отримати сучасну високоспеціалізовану медичну допомогу на базі новоствореного інсультного центру, який запрацював у Хмельницькій обласні лікарні.

Хвороби, пов’язані з гострими порушеннями мозкового кровообігу є одними із найпоширеніших причин інвалідизації та смертності населення. В області стається до 4 тисяч випадків інсульту за рік, проте раніше спеціалізованих умов для повноцінного лікування таких хворих не було. Їх лікували в непристосованих для цього неврологічних відділеннях.

Завдяки створенню інсультного центру допомога пацієнтам з такими хворобами надаватиметься на принципово новому сучасному рівні з дотриманням протоколів лікування та використанням передових технологій лікування, в тому числі і хірургічних.

З нагоди урочистого відкриття заклад відвідали голова облдержадміністрації Сергій Гамалій, перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, народний депутат України Олександр Герега та інші поважні гості.

Як повідомив директор КНП «Хмельницька обласна лікарня»  Яків Цуглевич, у центрі, який розрахований на 30 цілодобових ліжок, буде надаватися увесь пакет послуг хворим з гострими порушеннями мозкового кровообігу, з ішемічним та геморагічним інсультом. Також хворі будуть отримувати реабілітаційну допомогу.

“Сьогодні ми маємо приємну подію – відкриття інсультного центру в Хмельницькій обласній лікарні. На створення центру з обласного бюджету було виділено майже 4 млн грн. Долучився до цього проекту і соціально відповідальний бізнес. І сьогодні бачимо результат цієї ефективної співпраці. Я щиро дякую усім, хто долучився до цього важливого і потрібного людям проєкту. Маю надію, що надання медичної допомоги хворим в цьому центрі дозволить зберегти життя та здоров’я сотням подолян”, – сказав голова адміністрації Сергій Гамалій.

Також очільник області вручив лікарям центру подарунок – електрокардіограф.

Зазначимо, що загальні витрати на створення відділення складають більше 5 млн. гривень. Зокрема, проведено капітальний ремонт приміщень вартістю 3,77 млн. грн., з них – 3,4 млн. грн. обласного бюджету.

Крім того, за рахунок благодійної допомоги закуплено побутове та медичне обладнання відділення, в тому числі для оснащення реабілітаційної зали згідно пакету Національної служби здоров’я України «Реабілітаційні послуги».