30.12.2020 — 14:34

У 2020 році спортсмени Хмельниччини здобули понад 900 медалей на всеукраїнських змаганнях

Сьогодні, напередодні Нового року, в облдержадміністрації відбулась урочиста церемонія вручення відзнак та премій для активної та прогресивної молоді, кращих спортсменів та тренерів Хмельниччини. Нагороди за вагомі досягнення у різних сферах суспільного життя, внесок у розбудову фізкультурно-спортивного руху і досягнення у сфері фізичної культури та спорту  кращим представникам молоді, фізичної культури і спорту області вручив голова облдержадміністрації Сергій Гамалій.

Незважаючи на те, що через пандемію коронавірусу 2020 рік був досить складним для життєдіяльності соціальної, культурної та спортивної сфери, наші земляки принесли чимало здобутків та перемог для рідного краю. Цьогоріч понад 2 тисячі спортсменів, що є членами збірних команд області, та їх тренерів взяли участь у 222 змаганнях всеукраїнського рівня (162 з олімпійських та 60 неолімпійських видів спорту), де здобули 451 медалі з олімпійських та 454 медалі неолімпійських видів спорту в особистому та командному заліках. Також представники Хмельниччини здобули дві ліцензії на участь у XXXII Олімпійських іграх, які відбудуться у Токіо: за олімпійські медалі зможуть поборотися Заслужений майстер спорту України з легкої атлетики Марина Бех-Романчук та Заслужений майстер спорту України з важкої атлетики Дмитро Чумак.

“Всі ви – гордість Хмельниччини! Дехто з вас вже відчув смак великих перемог, хтось робить тільки перші рішучі кроки, але ви вже є прикладом, людьми за якими спостерігають та на яких рівняються інші.  Головне – не зупиняйтесь. Йдіть за своєю мрією та не зважайте на перепони, – зазначив  голова ОДА, вітаючи присутніх на церемонії, – Зі свого боку хочу заявити, що буду робити все, щоб таких перепон було якомога менше, і ви так само пишались Хмельниччиною, як Хмельниччина пишається вами!”.

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації, обласні премії за вагомі досягнення у різних сферах суспільного життя отримали:

«За наукові досягнення»:

СЛЬОЗКІН Максим Олександрович – студент 1 курсу магістратури історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

ПАРФЕНЮК Владислав Олександрович – вихованець гуртка «Хімія on-line» Комунального закладу Дунаєвецької міської Ради “Станція юних натуралістів»

ДОЛЮК Ліна Сергіївна – учениця 11-Б класу Красилівської загальноосвітньої школи І- ІІІ ступенів №1

«За творчі досягнення»:

КРУТЬ Марина Валеріївна – співачка, бандуристка, поетеса, композитор

ЯМКОВА Вікторія Анатоліївна – учениця 9 класу Полянської загальноосвітньої школи І- ІІІ ступенів

Гурт «КУМАСІ» – вокальний гурт  Шепетівського міського центру дитячої та юнацької творчості

ЛЕОНТЮК  Мар’яна Іванівна – студентка ІІ курсу магістратури педагогічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

«За особисту мужність»:

ГАЄВСЬКИЙ Сергій Віталійович – заступник начальника 14 державної пожежно-рятувальної частини Красилівського районного сектору Головного управління Держаної служби України з надзвичайних ситуацій в області, капітан служби цивільного захисту

«За внесок у розвиток молодіжного руху»:

ВОЙТОВИЧ  Дарина Петрівна – волонтерка Національної скаутської організації України «Пласт», м Хмельницький

ГАВРИЛЮК  Вікторія Юріївна – професiонал з iнновацiйної дiяльностi КП  «Агенцiя мiсцевого розвитку» Нетiшинської міської ради

ОЛІХ Денис Васильович – голова громадської організації «Волочиська молодіжна рада»

«За спортивні досягнення»:

КОЛЕСНИК Сергій Володимирович – майстер спорту України з важкої атлетики

ФЛОРЧУК Костянтин Вадимович – майстер спорту України з веслування на байдарках і каное

«За виробничі досягнення»:

БАРВІНСЬКИЙ Михайло Павлович – налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням Волочиського машинобудівного заводу «ПАТ» «Мотор Січ»

Обласну премію у сфері фізичної культури та спорту за вагомий внесок у розбудову фізкультурно-спортивного руху отримали:

Кращий спортсмен з олімпійських видів спорту:

Валюс  Олег Іванович – майстер спорту України з регбі

Кізіма Ігор Григорович – майстер спорту України міжнародного класу зі стрільби кульової

Мельничук Вікторія Андріївна  – майстер спорту України міжнародного класу з велоспорту на шосе

Окрім того, Подякою обласної державної адміністрації нагороджено заслуженого майстра спорту України з легкої атлетики Марину  Олександрівну Бех-Романчук та заслуженого тренера України з легкої атлетики Крушинського Вадима Вікторовича за вагомий особистий внесок у розбудову фізкультурно-спортивного руху та пропаганду здорового способу життя за підсумками 2020 року.

Сівак Вадим Олегович – майстер спорту України з регбі

Слободян Ірина Йосипівна – майстер спорту України міжнародного класу з велосипедного спорту – маунтенбайк

Тітаренко Дмитро Олегович – майстер спорту України міжнародного класу з велосипедного спорту – маунтенбайк

Чумак Дмитро Віталійович – Заслужений майстер спорту України з важкої атлетики

У номінації кращий спортсмен юніор (юніорка) з олімпійських видів спорту:

Баблюк Денис Васильович – майстер спорту України міжнародного класу з кульової стрільби

Воєвудко Єлизавета Павлівна – кандидат у майстри спорту України з боксу

Гілевич Крістіна Олександрівна – майстер спорту України міжнародного класу з кульової стрільби

Грабовський  Віталій Вікторович – кандидат у майстри спорту України з боксу

Салабай  Денис Олександрович – майстер спорту України з боксу

Тарканій Маргарита Вадимівна – майстер спорту України міжнародного класу з кульової стрільби

Кращий тренер з олімпійських видів спорту:

Бардецький Петро Михайлович – Заслужений тренер України зі стрільби кульової

Білик Анатолій Васильович – Заслужений тренер України з велосипедного спорту

Болгарин Володимир Валентинович Тренер – викладач з важкої атлетики

Карван Володимир Феліксович Тренер – викладач з боксу

Квасниця Олег Михайлович Тренер – викладач з регбі

Лазарев Дмитро Іванович – Заслужений тренер України з боксу

Мацьоха Михайло Маркович – Заслужений тренер України з важкої атлетики

Мігунов Олександр Володимирович – тренер – викладач з регбі

Смагула Дмитро Анатолійович – тренер – викладач з боксу

Чумаков Анатолій Миколайович – Заслужений тренер України з боксу

Чумаков Андрій Анатолійович – Заслужений тренер України з боксу

Кращий тренер з видів спорту, що не входять до олімпійської програми:

Онищук Володимир Іванович Тренер – викладач з боротьби самбо

Довідково

Відповідно до нової редакції Положення «Про обласну премію у сфері фізичної культури та спорту за вагомий внесок у розбудову фізкультурно-спортивного руху», затвердженого розпорядженням голови від 7.10.2020 року № 750/2020-р розмір Премії лауреатам по кожній номінації не може перевищувати 25 000 гривень (у 2019 році – 15 000 гривень).

Здійснюється виплата персональних стипендій спортсменам за вагомий внесок у розвиток спорту вищих досягнень. У 2019 році щомісячно персональну стипендію отримувало 67 спортсменів, у 2020 році – 72 спортсмени на загальну суму 1 848 890 гривень, що на 5,4 % більше ніж у 2019 році.

Відповідно до нової редакції Положення «Про персональні стипендії для спортсменів “За вагомий внесок у розвиток спорту вищих досягнень”, затвердженого розпорядженням голови від 7.10.2020 року №749/2020-р збільшено розмір грошових виплат залежно від досягнутих спортивних результатів, порівняно з виплатами стипендій у 2019 році.

Відповідно до календарних планів Всеукраїнських та обласних спортивних змагань управління на 2020 рік виділено 12 529 400 гривень на розвиток олімпійських та неолімпійських видів спорту в області, що на 15% більше, ніж у 2019 році. Відкрито два нових олімпійських (греко-римська боротьба, триатлон) та один неолімпійський (регбіліг) види спорту з виділеним на них фінансуванням.

У 2020 році збережено кількість дитячо-юнацьких спортивних шкіл області (42 школи, з них: 28 шкіл системи освіти області, 2 ДЮСШ обласної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства “Колос” АПК України, 4 ДЮСШ обласної організації фізкультурно-спортивного товариства “Україна”, 7 ДЮСШ органів державного управління та 1 ОДЮСШ осіб з інвалідністю).

Завершено реконструкцію (будівництво) 6 мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту за рахунок державного (у сумі 5 965 657 гривень) та місцевого бюджетів. Кошти освоєні у повному обсязі.

Станом на сьогоднішній день 2020 року відділом фізичної культури та спорту проведено 586 обласних заходів, якими охоплено 13961 осіб.

У 2020 році підготовлено: кандидатів у майстри спорту України – 178, спортсменів I розряду – 192. Крім того, 18 тренерам області присвоєно вищу, 18 тренерам першу та 57 тренерам другу категорію.

У 2020 році представлено 2 подання щодо присвоєння почесного звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту України», відповідно до яких почесне звання присвоїли Повху Володимиру Володимировичу та Чайковському Максиму Юрійовичу.

Міністерством молоді та спорту України членам збірних команд області та їх тренерам присвоєно спортивні звання, а саме: 30 майстрів спорту України, 5 майстрів спорту України міжнародного класу, 1 Заслужений майстер спорту України, 2 Заслужених тренери України.

В 2020 році по КПКВК «Здійснення заходів та реалізація проектів на виконання Державної цільової соціальної програми “Молодь України” виділено 1 074,7 тис. грн., що на 54,3 тис. грн. більше порівняно з 2019 роком.

По КПКВК 1115011 «Проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських видів спорту» виділено 9 717,56 грн., що на 1 267, 47 тис. грн.. більше порівняно з 2019 роком.

По КПКВК 1115012 «Проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з не олімпійських видів спорту» виділено 2 811,84 тис. грн., що на 366,76 тис. грн. більше порівняно з 2019 роком.

По КПКВК 1115062 «Підтримка спорту вищих досягнень та організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні» виділено 1 848,89 тис. грн., що на 94,19 тис. грн.. більше порівняно з 2019 роком.

В 2020 році на закупівлю спортивного обладнання та інвентарю виділено 1 613,426 тис. грн., в тому числі на закупівлю автомобіля для Хмельницької обласної школи вищої спортивної майстерності – 366,тис. грн.