04.08.2016 — 09:28

Увага! Як вберегти себе від грабежів

З початку року на території Хмельницької області скоєно 157 грабежів (за аналогічний період минулого року — 172), з яких 10 — стосовно неповнолітніх. Із числа зареєстрованих у цьому році грабежів 65 вчинено в обласному центрі, 62 — у містах, 5 — в селищах міського типу, 24 — в сільській місцевості. Аналізуючи вчинені грабежі за їхніми видами, слід відмітити, що найбільш поширеними є злочини, спрямовані на незаконне заволодіння мобільними телефонами. Їх вчинено 78.

Працівники поліції роблять чимало, щоб протистояти напливу грабежів. У вечірній час посилюється патрулювання вулиць, і кожен може звернутися за допомогою до працівника поліції в критичній ситуації. І все-таки досить часто потерпілі розплачуються за власну легковажність і довірливість, сприяючи скоєнню таких кримінальних злочинів, як грабежі. Отож варто постійно дотримуватися рекомендацій, за допомогою яких можна перешкодити зловмиснику вчинити злочин.

Насамперед, уникайте безлюдних, неосвітлених місць. У пізню пору краще ходити там, де більший рух автотранспорту, є перехожі. Тримайтесь у такий час ближче до тротуару і йдіть назустріч руху транспорту. Коли бачите, що до вас наближається група агресивних підлітків, краще перейти на інший бік вулиці, адже від раптового нападу вберегтися надзвичайно важко. Частина грабіжників нападає тільки на жінок, щоб вирвати в них сумочку. Тому, коли на вас напали, голосно кличте на допомогу. Носіть із собою свисток і не соромтеся скористатися ним на випадок небезпеки. Коли бачите, що грабунку вам не уникнути і ви не можете чинити надійного опору злочинцеві, віддайте те, що у вас вимагають. При цьому все-таки зверніть увагу на особливі прикмети злочинця і повідомте про все в поліцію.

Намагайтеся не виходити ввечері на вулицю в нетверезому стані. Не заводьте в такий час випадкових знайомств, особливо коли вам пропонують випивку. Не розказуйте незнайомцям те, що повинні знати тільки друзі та родичі. Не запрошуйте невідомого до власної квартири.

Не показуйте, де мешкаєте, — інколи цим можуть скористатися. Сідаючи в таксі чи випадковий автомобіль, зверніть увагу на його номерний знак. Не показуйте водію, що у вас в гаманці значна сума грошей.. Коли все-таки треба пізно повертатися, зателефонуйте рідним чи знайомим, щоб вони зустріли вас у під’їзді, поблизу будинку чи на зупинці.

Існує безліч способів захисту від нападників на вулиці, у парку чи під’їзді. Найдоступніший засіб самооборони — аерозольні балончики, що містять речовини, які подразнюють очі та дихальні шляхи. Запам’ятайте, що час їхньої дії — максимум 10-12 хвилин, і що ці речовини взагалі не діють на тварин та вкрай слабо — на людей, у яких з певних причин (алкоголь, наркотики, індивідуальні особливості, психічні розлади) знижена чутливість до болю. Застосовувати такі засоби треба з урахуванням вітру і лише у великих приміщеннях. Не користуйтеся балончиком, скажімо, у ліфті. Запам’ятайте, що його можна застосувати лише на відстані двох метрів, ураховуючи витягнуту руку. Захиститися можна і за допомогою газового револьвера.

Коли таких засобів захисту у вас немає, використовуйте ті, що під рукою. Наприклад, запалену цигарку, ручку або олівець, в’язку ключів, парасольку, щітку для волосся тощо. Пам’ятайте, що ці засоби треба застосовувати ефективно або не застосовувати зовсім.