05.01.2021 — 14:46

Результати брифінгу за 5 січня. ВІДЕО

Сьогодні під час онлайн-брифінгу керівник регіонального штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з коронавірусною інфекцією, Юрій Корева розповів про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 та заходи, що вживаються органами влади задля протидії її поширенню. До спілкування долучився в.о. генерального директора ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України” Микола Габрикевич.

Головні тези брифінгу:

➡ З 01.01.2021 року в області зареєстровано 280 нових випадків захворювання на COVID-19, з них 40 за минулу добу. Одужало 653 особи, з них 440 за минулу добу. Зареєстровано 12 летальних випадків, з них 7 за минулу добу.

➡ На амбулаторному лікуванні перебуває 4246 осіб. Загалом в області одужало 34408 осіб або 86,0%. Загальна кількість померлих 696 осіб або 1,7 %. На самоізоляції перебуває 5324 особи.

➡ В лікувальних закладах знаходиться 662 особи, зайнятість розгорнутих ліжок складає 37%. Продовжується робота щодо підключення кисню до ліжкомісць. Так, за минулий тиждень до кисню було підключено ще 61 ліжко. Для належного функціонування приймальних відділень за кошти субвенції з державного бюджету в розмірі 36,6 млн грн. було закуплено 6 рентгенологічних апаратів та 7 УЗД апаратів.

➡ З 1 січня змінився порядок забору біоматеріалу для аналізу на COVID-19. Відтепер пацієнти здаватимуть його у спеціальних пунктах забору. Для цього в області створено понад 50 таких пунктів, куди хворих на COVID-19 спрямовують сімейні лікарі. Разом з тим, до осіб з інвалідністю, дітей до 10 років та осіб глибокого пенсійного віку для забору матеріалу виїжджатимуть спеціалізовані мобільні бригади.

➡ Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 р. № 1236, з 8 січня 00:00 год. по 25 січня 00:00 год. 2021 року на території України вводяться додаткові обмежувальні заходи, а саме забороняється:

1) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (бари, ресторани, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень, замовлень на винос;

2) приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;

3) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім: торгівлі виключно товарами, що належать до продуктів харчування, на торговельних площах, не менш як 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин.

4) приймання відвідувачів спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів; проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів;

5) діяльність непродовольчих ринків;

6) відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім закладів дошкільної освіти та спеціальних закладів освіти.

5) приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

➡ Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень. Крім того, дозволяється торгівля пальним; провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом.

➡ Станом на 31 грудня 2020 року на отримання 8 тисяч гривень одноразової допомоги у зв’язку з карантином від держави в області надійшло 17 689 заяв, з них від ФОП – 12994, найманих працівників – 4695. На ці виплати ГУ Пенсійного фонду в області спрямувало 141,5 млн.грн.

➡ На сьогодні ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України” проводить за добу понад 1000 досліджень методом ПЛР. Захворюваність у грудні, в порівнянні з листопадом, зменшилась в 1,4 рази. Серед захворілих питома вага людей у віці від 30 до 65 років складає 70%, з них діти – 3,6%. Левова частка хворих виявляється з діагнозу “ГРВІ та первинний COVID-19”, їх питома вага складає майже 77%. Також продовжує зменшуватись кількість хворих, виявлених з діагнозу “пневмонія”, і в грудні вона склала 12,9%. Зменшується кількість осіб, що лікуються в стаціонарі. Так, якщо на початку грудня кількість осіб, що знаходились на стаціонарному лікуванні, складала 937 осіб, то на 31.12.2020 року – 705 осіб.