15.01.2021 — 16:33

Результати брифінгу за 15 січня. ВІДЕО

Сьогодні темою брифінгу були нововведення, що з’являться в закладах середньої освіти Хмельниччини у зв’язку із затвердженням нового Санітарного регламенту, який набув чинності з 1 січня 2021 року. Розповідали про основні положення документу та процес їх впровадження в закладах освіти заступниця директора-начальниця управління  Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Дупляк та начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в області Ігор Баланюк.

Основні тези брифінгу

➡ Харчування дітей має відповідати усім нормам та принципам безпечності харчових продуктів на базі НАССР та враховувати рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я. Лише за таких умов можна зберегти здоров’я дітей та забезпечити їх нормальний розвиток. Саме на таких принципах базується новий Санітарний регламент, що був прийнятий на заміну застарілим санітарним нормам, розробленим майже два десятиліття тому.

➡ В документі оновлено та деталізовано норми, яких потрібно дотримуватися при облаштуванні шкільних приміщень, зокрема території школи, її будівлі та навчальних приміщень, таких, як спортивні майданчики, фізкультурно-спортивні приміщення, кабінети інформатики, санітарні вузли, приміщення допоміжного та підсобного призначення, тощо, виписані нові норми щодо освітлення, звукового та температурного режиму. Документом передбачено врахування інтересів дітей з особливими освітніми потребами, а також дітей, що за станом здоров’я потребують особливого дієтичного харчування.

➡ Особливу увагу в Санітарному регламенті приділено організації шкільного харчування. Серед важливих змін – категорична заборона продажу в їдальнях та буфетах шкідливих продуктів харчування, зокрема, продуктів з підвищеним вмістом цукру (понад 10 г цукру на 100 г готового продукту). Заборонено також продаж продуктів із підвищеним вмістом солі (понад 0,12 г солі, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту), продуктів, які містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти,  продуктів із рослинними жирами, непастеризованих соків, кави та кавових напоїв, енергетичних напоїв.

➡ Наразі учні не відвідують закладах освіти області у зв’язку з карантинними обмеженнями. Однак триває робота із підготовки та погодження для шкіл нових меню, які відповідатимуть вимогам нового Санітарного регламенту. Роботу планується завершити до відновлення очного навчання.

➡ В Хмельницькій області функціонує 621 заклад загальної середньої освіти, де навчаються понад 138,5 тисяч школярів. В усіх закладах створено умови для їх харчування. За рахунок коштів місцевих бюджетів, співфінансування з батьківськими коштами та виключно за кошти батьків організовано харчування близько 52 тисяч учнів, що складає 37%. В першу чергу харчування організоване для дітей пільгових категорій, за кошти місцевих бюджетів – для учнів 1-4 класів, а також тих категорій, які не були включені до визначеного переліку пільговиків.

➡ Харчування в закладах освіти потребує покращення. Основні проблемні питання, які потрібно вирішити для цього: недостатня кількість коштів, що виділяються з місцевих бюджетів на харчування дітей, застарілість та зношеність харчоблоків в закладах освіти, відсутність потрібної кількості кваліфікованих працівників харчоблоків.

➡ Середня вартість харчування по області складає 14 грн., при цьому найбільша сума, що виділялася – 24 грн., найменша – 9 грн. Зрозуміло, що організувати якісне та збалансоване харчування практично неможливо. Саме тому органи місцевого самоврядування повинні зважати на важливість цього питання при плануванні видатків з бюджетів.

➡ Частина шкіл області розпочала впроваджувати принципи НАССР при організації харчування дітей, ще значна частина планує долучитися до цього процесу вже цьогоріч. Виконати вимоги можна за умови оновлення технологічного обладнання харчоблоків. З цією метою в 2020 році для області з державного бюджету було виділено понад 13 млн. грн. субвенції, за рахунок якої  вдалося оновити обладнання у 107 закладах освіти. Закуплено: 97 одиниць холодильного обладнання, 168 одиниць теплового обладнання, 51 лінію роздачі, а також 300 одиниць іншого вкрай необхідного обладнання. Наразі, за даними Департаменту освіти і науки, 96 харчоблоків потребують придбання нового обладнання, ще 16 – проведення капітальних ремонтів. При формуванні місцевих бюджетів ці дані враховуються, є сподівання, що кошти для цього будуть виділені.

➡ Згідно із законодавством в сфері освіти, за організацію харчування безпосередньо відповідають засновники закладів освіти (сільські, селищні, міські ради). Персональну відповідальність за дотриманням усіх вимог та норм несуть керівники закладів освіти. Контроль за виконанням Санітарного регламенту покладається на фахівців Держпродспоживслужби. Ними здійснюється погодження меню харчування дітей у закладах, відбір проб сировини, готової продукції, змивів, проведення інструментальних досліджень, в тому числі фізико-хімічних показників, зокрема мікроклімату, освітленості, електромагнітних показників, тощо на відповідність їх нормам санітарного регламенту. За недотримання законодавства щодо організації умов харчування школярів передбачено адміністративну відповідальність.

➡ До контролю за організацією шкільного харчування можуть долучатися батьки школярів через органи самоуправління. Батьки повинні стежити за дотриманням узгодженого меню, однак є застереження щодо перевірок ними роботи харчоблоку, оскільки допуск на харчоблок можливий лише за наявності необхідних дозволів та довідок про проходження медичних оглядів, аби запобігти перебуванню там сторонніх осіб та можливому порушенню санітарних норм.

➡ Відповідно до норм нового регламенту, для учнів, які проживають на відстані понад 2 км, має бути забезпечено довезення до закладу освіти (раніше було 3 км). Це дещо ускладнює розробку маршрутів шкільних автобусів, які були затверджені засновниками закладу освіти раніше, однак не є критичним питанням. В області є 443 одиниці шкільних автобусів, з них 402 задіяно у систематичному підвезенні, ще певна частина є резервними на випадок виходу з ладу інших, але є й такі, які технічно непридатні через зношеність. За 2 минулих роки для закладів освіти області придбано 48 нових шкільних автобусів за рахунок коштів державної субвенції у співфінансуванні з місцевими бюджетами. На 2021 рік перебачено кошти на придбання ще 13 шкільних автобусів для задіяння у підвезенні школярів. Це дасть можливість збільшити та частково розширити існуючі маршрути. Наразі в області затверджено 664 маршрути, якими в 284 заклади підвозяться понад 16 тисяч школярів та 2,5 тис. працівників закладів освіти. Загалом в області відсутні проблеми з організацією довезення школярів.

➡ На рівні області у минулі роки була проведена значна робота щодо облаштування внутрішніх туалетів у закладах освіти. Фактично в 2019 році в останніх 17 закладах освіти за понад 5 млн.грн., що були виділені з державного бюджету, були проведені ремонти з облаштуванням внутрішніх туалетів. Разом з тим, за інформацією Департаменту освіти і науки, наразі є 19 закладів освіти, які потребують термінового проведення капітальних ремонтів внутрішніх туалетів.