20.01.2021 — 14:37

Результати брифінгу щодо ситуації на ринку газу. ВІДЕО

На Хмельниччині, як і по всій Україні, з початку року  спостерігається  соціальна напруга з приводу зростання тарифів на комунальні послуги: постачання газу та електроенергії, тепла та води, розподіл газу. З метою роз’яснення основних аспектів, що стосуються ситуації на ринку газу, до мешканців області під час сьогоднішнього брифінгу звернувся заступник голови адміністрації Сергій Ткачук.

Основні тези брифінгу:

➡ За дорученням Президента України Кабінетом Міністрів України прийнята постанова №25 від 18 січня 2021 року, якою вводиться гранична ціна газу для населення за 6,99 грн за кубометр.

➡ Ринок газу в Україні є вільним і конкурентним. Кожен житель області має можливість і право вільно обирати постачальника. На сьогодні багато мешканців області скористалися таким правом, а також обрали для себе тарифний план “річний” і отримували від НАК “Нафтогаз України”  газ по ціні близько 4 грн. за кубометр.

➡ Трапляються випадки, коли літні та соціально незахищені люди не знають як або не мають можливості через “Приват-24”, або “кабінет споживача газу” змінити свого постачальника. Для цього органи влади та органи місцевого самоврядування мають проводити системну широку інформаційну-роз’яснювальну роботу і розповідати людям, що існує реальна можливість через зміну постачальника отримати і меншу ціну газу.

➡ Ринок газу налічує понад 800 ліцензіатів, які здійснюють торгівлю газом. Однак, є монополія, в частині транспортування та розподілу газу, цим на території області займається “Хмельницькгаз”. Дана компанія має встановлений тариф, який затверджений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на рівні 1,78 грн без ПДВ. Для Хмельницької області цей тариф становить 1,66 грн без ПДВ. Тариф за розподіл газу – це не плата «за трубу» як сьогодні часто її називають, це оплата споживачами газу вартості обслуговування газових мереж, якими доставляється газ до кожної домівки на території Хмельницької області.

➡ Президент України дав доручення заступнику керівника Офісу Президента України Кирилу Тимошенку провести повний аудит наявних тарифів в усіх областях України, зіставити ціноутворення за різні проміжки часу, а також отримати вичерпні роз’яснення від відповідних керівників на місцях щодо завищених тарифів та щодо тарифної політики в цілому.

➡ Постановою Кабінету Міністрів України визначена гранична чисельність штатних працівників РДА. Відтак, в області фактично буде скорочено 1040 працівників РДА. Орієнтовна сума, яка необхідна для виплати компенсації працівникам, що будуть звільнені складає 62 млн. грн.

➡ Нові укрупнені РДА повноцінно запрацюють після передачі комунального майна, прав та обов’язків, переведені відповідних працівників та затвердженні структури нових трьох райдержадміністрацій Хмельницької області. Сьогодні майже 90% комунального майна, яке належало районним радам, вже передано до ОТГ.

➡ Усі відповідні структурні підрозділи будуть створені у трьох новостворених РДА області. Однак, для надання певних функцій, особливо щодо питання соціального захисту населення, на території ліквідованих районів буде здійснюватися робота на так званих віддалених робочих місцях.