21.01.2021 — 18:29

Сергій Гамалій зустрівся з керівниками хлібопекарських підприємств області

Сьогодні голова адміністрації зустрівся з керівниками хлібопекарських підприємств області. До спілкування також долучилися перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, радники голови адміністрації та директорка Департаменту економічного розвитку, курортів і туризму ОДА Олена Бохонська. Зустріч була ініційована з метою обговорення стану справ в хлібопекарській галузі області та мала ознайомчий характер.

Розпочинаючи спілкування, голова адміністрації запевнив, що готовий вислухати кожного та обговорити проблемні питання, які постають перед підприємцями хлібопекарської галузі. «Як голова адміністрації прикладу усіх зусиль, аби відшукати шляхи вирішення озвучених вами проблем та сподіваюся, що сьогоднішня зустріч буде не для  протоколу, а дозволить налагодити співпрацю, яка буде корисною для кожного підприємства і для всієї громади Хмельниччини», – сказав Сергій Вячеславович.

В свою чергу, підприємці висловили слова вдячності голові адміністрації за зустріч, оскільки, за їх словами, представники обласної влади зібрали хлібопекарську галузь і виявили ініціативу до спілкування вперше за багато років. Представники бізнесу розповіли про специфіку своєї роботи, а також висловили пропозиції та думки щодо її покращення. Так, серед основних проблем учасники зустрічі озвучили зростання вартості пшениці і продуктів її переробки, зменшення обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів, зниження рівня споживання хліба населенням області, ріст тарифів на комунальні послуги, робота “чорного” ринку хліба, недобросовісна конкуренція, тощо.

Слід зазначити, що в області налічується 17 хлібопекарських підприємств основного кола звітності. Підприємствами хлібопекарської галузі за січень-листопад 2020 року вироблено 30,4 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів, 135 тонн тортів та майже 2 тис. тонн здобних виробів. При цьому, потреба в хлібобулочних виробах в повному обсязі забезпечується підприємствами, для яких виробництво хліба не є основним видом діяльності.

Підсумовуючи, керівники підприємств висловили думку, що було б добре, якби в області працювала програма підтримки місцевих виробників хліба, а також проводилися заходи щодо популяризації хлібопекарських підприємств нашої області.

За результатами зустрічі домовлено у найкоротший термін провести подібну нараду із залученням представників ГУ Держпродспоживслужби в області та Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету з метою детального обговорення порушених питань.

Довідково:

Середньорічна потреба у хлібі та хлібобулочних виробах для забезпечення населення області у повному обсязі становить 37,3 тис. тонн. Відповідно до норм споживання середньорічне споживання хліба, згідно мінімальних норм становить 100 кг хліба на одну особу, станом на сьогоднішній день однією особою споживається 30 кг в рік, що в 3,3 рази менше до відповідних норм.

Для випікання річної норми хліба потреби у борошні становлять 125 тис. тонн борошна. Для цього необхідно переробити 180 тис. тонн зерна. Валове виробництво пшениці на 1 грудня 2020 становить 1,1 млн. тонн. У структурі виробничих витрат борошна сировина складає 100% з якої вихід борошна вищого ґатунку – 50%, 1 ґатунку 15%, 2 ґатунку – 5% та 30% висівки. Підприємства, які спеціалізуються на виробництві борошна згідно своїх добових потужностей спроможні задовольнити потреби області у борошні у повному обсязі.