28.01.2021 — 19:06

Відбулась розширена нарада з питань підтримки і захисту бізнесу у хлібопекарській галузі області

Сьогодні відбулась чергова нарада з питань усунення проблем у хлібопекарській галузі області в рамках серії зустрічей з представниками різних сфер бізнесу Хмельниччини.

Нарада проводилась за участі керівників державних відомств та установ. Проводив нараду перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, участь в якій взяли директорка Департаменту економічного розвитку, курортів і туризму ОДА Олена Бохонська, керівники ГУ Держпродспоживслужби в області, Державної податкової служби в області та Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету.

Учасники наради обговорили ряд важливих для функціонування хлібопекарського бізнесу питань, що стосувались як підтримки підприємств, які виготовляють хлібобулочні вироби, так і протидії нелегальному виготовленню та розповсюдженню такої продукції на “хлібному чорному ринку”. Представники хлібопекарів повідомили, що наразі в галузі існує низка проблем, які заважають її розвитку. Зокрема, це наявність недобросовісної конкуренції, нелегальна торгівля та торгівля виробами низької якості.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Василь Грушко зазначив, що якісні та безпечні хлібобулочні вироби можливо виготовити лише за умови постійного нагляду та контролю за процесами виробництва, що забезпечується в основному на великих підприємствах регіону. Водночас виробники, які здійснюють свою діяльність нелегально не можуть забезпечити належну якість хліба. Від недотримання санітарних норм та стандартів виробництва страждають не лише смакові якості хлібобулочних виробів, вони можуть бути потенційно небезпечними для здоров’я споживачів. Теж саме стосується і місць реалізації випічки: недотримання санітарних норм під час продажу може призвести до поширення інфекційних захворювань.

Особливу увагу також приділили заходам, що допоможуть запобігти надходженню такої продукції в установи сфери соціального захисту та навчальні заклади. Одним із таких заходів є формування чітких вимог до тендерної документації: має бути підтверджено якість такої продукції та дотримання вимог і стандартів при її виготовленні. Ще одним негативним фактором є те, що такі підприємства дуже часто працюють, уникаючи офіційного працевлаштування своїх працівників, через що бюджети усіх рівнів недоотримують потрібні податки та збори, а також ставляться в нерівні умови виробники, які дотримуються вимог та стандартів ведення бізнесу.

За результатами обговорення прийнято ряд рішень щодо скоординованих дій разом з контролюючими органами та проведення спільних заходів, спрямованих на усунення з ринку нелегальних виробників, які виготовляють неякісну продукцію та здійснюють її реалізацію мешканцям області.

“На наступному тижні ми плануємо провести ознайомчу зустріч з представниками молокопереробної галузі, – зазначив Сергій Тюрін. – Формат таких зустрічей збережемо і надалі, аби детальніше заслуховувати проблематику та специфіку функціонування окремих сфер бізнесу в області, зрозуміти, що саме їх турбує та які побажання вони мають задля розвитку бізнесу та кращої взаємодії підприємництва з обласною владою”.