04.02.2021 — 10:03

Володимир Юр’єв з робочим візитом відвідав Славуту та Шепетівку

3 лютого заступник голови облдержадміністрації Володимир Юр’єв відвідав з робочим візитом Шепетівку та Славуту. Основна мета – ознайомлення із станом реалізації важливих інфраструктурних об’єктів, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету.

Спільно з директором Департаменту розвитку громад, будівництва та ЖКГ Вірою Бригадир, керівником ДП “Обласна служба єдиного замовника” Андрієм Колесніком та радником голови ОДА Олександром Завроцьким посадовець ознайомився із ходом будівельних робіт в опорних лікарнях Шепетівки та Славути, де в рамках програми Президента України  “Велике будівництво” проводиться реконструкція приймальних відділень, аби вони відповідали сучасним стандартам надання медичної допомоги, а також відвідав будівельний майданчик корпусу №1 НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія» в Славуті, що фінансуватиметься у 2021 році за кошти ДФРР.

Нагадаємо, що у 2020 році Хмельниччина отримала 80 млн грн субвенції з державного бюджету на оновлення приймальних відділень 10 опорних лікарень. З них у минулому році було освоєно 79,849 млн грн, або 99,8%.  Разом з тим, вартість реконструкції приймальних відділень по 4 закладах склала понад 10,0 млн грн., а тому будівництво було заплановано здійснити у дві черги. Серед цих лікарень – Славутська та Шепетівська ЦРЛ. Наразі будівельні роботи вийшли на завершальний етап, і планується їх завершення у найближчі місяці.  Слід зауважити, що відповідно до наказу Мінрегіону, фінансування їх має здійснюватися за рахунок коштів місцевих бюджетів або з інших джерел.

Володимир Юр’єв оглянув приміщення відділень, поспілкувався з Шепетівським та Славутським міськими головами Віталієм Бузилем та Василем Сидором, районними керівниками, представниками підрядників та керівниками лікувальних закладів.

Замовником будівництва обидвох відділень виступає ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника». Будівельні роботи в них були розпочаті у вересні минулого року. По Славутській ЦРЛ у 2020 році профінансовано з державного бюджету  9,572 млн грн, з яких освоєно 9,569 млн грн, роботи виконує ТОВ «Компанія «Галеон», по Шепетівській ЦРЛ – 10,76 млн грн, які освоїли повністю, підрядником є ТОВ «Білдермакс».

У ході розмови було окреслено першочергові завдання, над реалізацією яких зараз працюють спільно представники влади влади, лікарі та будівельники. Це, зокрема, завершення монтажу так званого “важкого” медичного обладнання – комп’ютерних томографів. Два таких апарати для цих відділень, вартістю 14,5 млн грн кожен, були закуплені МОЗ України та уже надійшли в область. Оскільки це дороговартісне обладнання потребує дуже чіткого дотримання як вимог щодо температури та вологості в приміщенні, так і вимог до рентген-захисту цих приміщень, то наразі будівельники проводять завершальні роботи, аби умови в них відповідали усім нормам. Незабаром Шепетівська ЦРЛ має отримати також новітній рентген-апарат та УЗД-сканер, ще один апарат ультразвукової діагностики надійде до Славутської ЦРЛ. Триває закупівля іншого обладнання відповідно до табелю оснащення, затвердженого МОЗ України. Також у Шепетівці вирішується питання щодо підключення відділення до централізованого теплопостачання та забезпечення необхідної потужності електричної мережі.

Головне питання, що стоїть наразі на порядку денному – виділення співфінансування з місцевих бюджетів. Володимир Юр’єв наголосив, що для успішної реалізації проєктів має бути налагоджена максимальна співпраця усіх представників влади та місцевого самоврядування, у тому числі і тих громад, які будуть користуватися послугами цих лікувальних закладів. Зазначені лікарні є опорними, тобто довозитися сюди будуть пацієнти не лише з Шепетівської чи Славутської, а й сусідніх громад, тому вони мають також долучитися до співфінансування. З свого боку, запевнив посадовець, облдержадміністрація готова сприяти вирішенню усіх питань, що можуть виникнути на завершальному етапі реконструкції приймальних відділень.

“В останні роки ми бачимо реальну фінансову підтримку різноманітних проєктів в області з боку держави через державні програми, і запевняю, що ми будемо максимально відпрацьовувати, аби залучити для нашої Хмельниччини максимум фінансування,” – наголосив заступник голови ОДА.

На завершення візиту Володимир Юр’єв відвідав також Славутську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, де цьогоріч буде продовжено добудову нового корпусу. Василь Сидор зазначив, що ця школа є однією з кращих не лише в області, а й Україні, педагогічний колектив об’єднує талановитих та фахових вчителів, а випускники школи демонструють найвищі результати на ЗНО. Проте наразі набір приміщень у навчальному закладі не відповідає потребам, і діти змушені навчатися в переповнених класах. Як зауважив Славутський міський голова, у новому корпусі планують обладнати спеціалізовані навчальні класи для учнів старшої школи. Цьогоріч на добудову цього об’єкта з ДФРР планується виділити 30 млн грн, ще частину у рамках співфінансування виділять з місцевого бюджету.