05.02.2021 — 19:21

Проблеми роботи молокопереробних підприємств в області обговорили в облдержадміністрації

4 лютого перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін зустрівся з керівниками молокопереробних підприємств Хмельниччини для обговорення нинішньої ситуації в молочній галузі області.

Під час розмови представники місцевого бізнесу поділилися проблемами галузі на регіональному та національному рівнях. Серед таких – реалізація продукції через недобросовісні торгові платформи, що шкодить розвитку місцевого підприємництва. Приміром, під час продажу готової молочної продукції через мережі супермаркетів може затримуватися надходження коштів за реалізований продукт до виробника. А це, в свою чергу, створює проблеми з вчасними виплатами заробітної плати заготівельникам молока.

Також керівники місцевих підприємств поскаржилися на важке конкурентне середовище регіону. Внаслідок агресивної бізнес-стратегії великого бізнесу страждають невеликі компанії. Вони не можуть змагатися за рівнем закупівельної ціни на сировину від місцевих заготівельників. Часто великі виробники компенсують свої витрати на сировину та доставку шляхом зниження якості продукції.

За словами Сергія Тюріна, відкритий діалог обласної влади з місцевим виробником зможе покращити бізнес-клімат на Хмельниччині. Підприємці та керівництво ОДА домовилися спільно популяризувати молочну продукцію регіону та допомогати місцевому бізнесу у їхньому розвитку.

Така зустріч продовжила серію нарад з представниками різних сфер бізнесу області за ініціативи голови ОДА Сергія Гамалія. У розмові взяли участь заступник голови ОДА Володимир Білик та керівники структурних підрозділів ОДА.

Довідково:

На Хмельниччині заготівля молока відбувається в 1188 населених пунктах та 90 агроформуваннях різних форм власності. Працює 682 пункти по заготівлі молока від населення.

В регіоні працює 22 суб’єкта господарювання різних форм власності, які здійснюють заготівлю та переробку молока сирого. Виробництво молока в порівняні з 2016 роком збільшено майже на 62 тис. тонн. Це досягнуто за рахунок підвищення надою молока на корову з 4329 кг у 2016 до 5146 кг у 2020 році (+18,9%). Загалом, в області виробляється 651,5 тис. тонн молока.

Середня закупівельна ціна на молоко сире в господарствах населення (за даними інституту Украгропродуктивність) становить 6,2 грн за літр, від сільськогосподарських підприємств – 10,5 грн/л.