09.02.2021 — 13:33

В ОДА відбулася робоча зустріч із представниками компанії «Seureca»

Сьогодні на Хмельниччину завітали представники компанії «Seureca»: провідний міжнародний експерт зі збирання відходів Мартін Штайнер, міжнародний експерт з управління відходами Жіль де Раймон-Каузак, експерти Тетяна Омельяненко та Наталя Денисенко, координатор проєкту Тетяна Ключко.

Метою зустрічі стало обговорення питання розроблення Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року. Зустрічав поважних гостей заступник голови облдержадміністрації Володимир Білик. До розмови також долучилися заступник голови ОДА Сергій Ткачук, перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, директор Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Тетяна Дзюблюк, члени робочої групи та інші запрошені.

Розпочинаючи спілкування, Володимир Білик висловив упевненість, що розробка Регіонального плану поводження з відходами забезпечить перехід від захоронення до запобігання, зменшення утворення відходів та впровадження сортування, переробки, повторного використання відходів, що є основним для збереження довкілля. Також він відмітив, що за результатами розробки Регіонального плану область отримає чіткий план дій для забезпечення сталого управління відходами з урахуванням положень концепції сталого розвитку та дотриманням ієрархії пріоритетів управління відходами.

“Сьогодні обговорення питання управління відходами в нашій області відбувається із залученням професійних європейських експертів, завдяки чому Хмельниччина отримає якісну стратегію на наступне десятиліття. Регіональний план враховує не лише перспективний план, за яким об’єднувалися територіальні громади в області, це гнучкий документ, який можна коригувати відповідно до соціальних, економічних, культурних особливостей кожної громади та активної участі територіальних громад на всіх етапах його розробки і впровадження”, – додав посадовець.

В продовження спілкування, Тетяна Дзюблюк нагадала, що співпраця із представниками компанії «Seureca» розпочалась в липні 2020 року. За її словами, одним із важливих етапів стало підписання 28 серпня 2020 року Меморандуму про співпрацю між Хмельницькою обласною державною адміністрацією та Хмельницькою міською радою в розробленні Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року, з метою забезпечення виконання Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року.

Так, протягом усього періоду представники робочої групи з розроблення Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області провели 4 засідання та взяли участь у Національному форумі «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», який відбувся у м. Івано-Франківськ. У листопаді минулого року відбувся семінар «Регіональний план управління відходами в Хмельницькій області: оцінка поточного стану системи управління відходами. Ключові проблеми та подальші кроки планування», участь в якому взяли понад 70 учасників.

Також компанією «Seureca» було розроблено проєкт Звіту про стратегічну екологічну оцінку Регіонального плану, який пройшов громадське обговорення, і наразі усі наявні пропозиції та зауваження уже передані розробникам для подальшого врахування.

В свою чергу, міжнародний експерт з управління відходами Жіль де Раймон-Каузак зазначив, що Хмельницька область відома своїми багатствами та туризмом, і таке важливе для регіону питання, як поводження з відходами, необхідно планувати дійсно якісно та правильно.

“Ми провели оцінку поводження з відходами на місцевому рівні і зрозуміли, що наразі виникають окремі питання в частині управління відходами. На даний час в області є більше ніж 700 сміттєзвалищ, які становлять небезпеку як для людей, так і для навколишнього середовища. Тому, аналізуючи таку ситуацію, ми зрозуміли, що необхідно перейти від сміттєзвалищ до полігонів з сортуванням, компостуванням і сміттєпереробним заводом. Для цього потрібно намагатися побудувати діалог з усіма громадами області”, – сказав Жіль де Раймон-Каузак.

У планах учасників іноземної делегації протягом тижня зустрітися та поспілкуватися із представниками Славутської, Дунаєвецької, Кам’янець-Подільської, Волочиської міських рад, комунальних підприємств у сфері поводження з відходами для надання пропозицій і визначення сценарію (варіанту) Регіонального плану.

На завершення робочого тижня, 12 лютого, заплановано нараду з підведення підсумків усіх зустрічей з метою врахування напрацьованих пропозицій та зауважень, а на квітень 2021 року сподіваємося отримати остаточний варіант Регіонального плану, який після отримання погодження у Міндовкілля та Міністерстві охорони здоров’я буде поданий до Хмельницької обласної ради для затвердження.

Відмітимо, що допомога, яку надає компанія «Seureca» фінансується за рахунок коштів ґранту, наданого Інвестиційною Платформою добросусідства ЄС (EU NIP). Ґрантом розпоряджається Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР).

“Наше ключове завдання – об’єднати бачення усіх зацікавлених сторін в реалізації цього надзвичайно важливого проекту. Обласна державна адміністрація зі своєї сторони готова забезпечити максимальне сприяння у цих питаннях. Сподіваюся, що ми і надалі будемо зміцнювати наші ділові і партнерські стосунки”, – сказав Володимир Білик, підсумовуючи обговорене.