09.02.2021 — 18:06

Тарифи на гарячу воду та тепло для мешканців області не зміняться до кінця опалювального сезону – С.Гамалій

Сьогодні в облдержадміністрації відбувся онлайн брифінг за участю голови облдержадміністрації Сергія Гамалія та Хмельницького міського голови Олександра Симчишина. Брифінг був присвячений підписанню важливого документа, що покликаний врегулювати проблемні питань у постачанні тепла та гарячої води.

Як зазначив Сергій Гамалій, сьогодні з ініціативи Президента України Володимира Зеленського був підписаний Меморандум для врегулювання проблемних питань у постачанні тепла та гарячої води українцям. Документ підписали Кабінет Міністрів України, НКРЕКП, «Нафтогаз» та усі мери міст.

Голова адміністрації наголосив, що завдяки Меморандуму буде забезпечено нормальне проходження цього опалювального сезону та підготовку до наступного. Також Сергій Гамалій відмітив, що Меморандум став результатом прозорого та відвертого діалогу між центральною владою й місцевим самоврядуванням.

За його словами, таке досягнення компромісу в питаннях тарифів на опалення та гарячу воду є дуже важливим кроком для суспільства, адже він є свідченням того, що уряд, Офіс Президента та мери міст, незалежно від політичних поглядів та партійної приналежності, зуміли об’єднати зусилля заради досягнення спільного результату для наших людей.

Згідно з підписаним документом, до кінця опалювального сезону 2020-2021 років вартість послуги постачання теплової енергії та гарячої води у багатоквартирні будинки протягом нинішнього опалювального сезону не зміниться.

Сергій Гамалій також звернув увагу, що уряд гарантував, що відшкодування різниці в тарифах для підприємств теплопостачання не будуть перекладатися на органи місцевого самоврядування.

В свою чергу, Олександр Симчишин схвально відгукнувся про підписання Меморандуму та висловив сподівання, що на основі цього документа будуть напрацьовані відповідні нормативні документи, які дадуть змогу комунальним підприємствам успішно пройти опалювальний сезон 2020-2021 року та підготуватися до наступного.

Серед найважливіших моментів Меморандуму, які відзначив хмельницький міський голова – це закладений у ньому принцип справедливості. Тариф на газ для різних споживачів буде однаковий: незважаючи на те, чи користується людина індивідуальним опаленням, чи послугами централізованого теплопостачання, гранична межа 6,99 грн. буде єдиною для всіх. Також великим плюсом Олександр Симчишин назвав те, що уряд визнав різницю у тарифах і зобов’язався напрацювати нормативні документи та знайти джерела для відшкодування цієї різниці теплопостачальним підприємствам.

Міський очільник відзначив, що у Меморандумі враховані усі основні позиції, на яких наполягала Асоціація міст України та висловив сподівання, що діалог в такому форматі буде продовжений і надалі.

Слід зауважити також, що НАК «Нафтогаз України» розробить та запровадить до 1 вересня 2021 року довгострокові цінові пропозицій для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання. Це дозволить уникнути цінових коливань протягом опалювального сезону 2021-2022 років.