11.08.2016 — 14:37

Підведені попередні підсумки інвентаризації земель лісового фонду

10 серпня під головуванням заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання робочої групи з питань сприяння здійсненню контролю за додержанням законодавства у сфері лісових відносин.

IMG_4625

Нагадаємо, що попередня нарада по обговоренню проблемних питань сприяння здійснення контролю за дотриманням законодавства в галузі використання лісів відбулася 18 липня поточного року, під час якої Володимир Ілліч надав доручення райдержадміністраціям прозвітувати щодо правового статусу земель лісогосподарського призначення колишніх колгоспів.

“Ситуація щодо використання, збереження лісів та дотримання законодавства у цій сфері по всій Україні є досить непроста. Тому, лісогосподарським підприємствам потрібно здійснити ряд лісогосподарських заходів, направлених на забезпечення раціонального користування лісом та підвищити продуктивність, відтворення, охорону та захист лісів Хмельниччини, а також здійснювати свою діяльність виключно в межах лісового законодавства”, – зазначив Володимир Ілліч під час засідання.

Ліси колишніх колгоспів у 2000-2001 роках рішеннями Хмельницької обласної ради були передані у постійне користування створеним лісокомунальним підприємствам у кожному районі області.

В даний час в області діють 16 районних лісокомунальних підприємств в користуванні яких знаходяться земельні ділянки лісового фонду на площі 64.6 тис. га та полезахисні смуги на площі 1,0 тис. га.

Впродовж 2000-2015 років проведено суцільні рубки на площі 6261 гектарів, від рубок заготовлено 1196,2 тис. куб метрів деревини, проведено лісовідновлення на площі 6437 гектарів. Рубки догляду за лісом проведено на площі 22,2 тис. гектарів. Аналіз приведених даних показує, що лісокомунальними підприємствами не в повному обсязі виконуються завдання по веденню лісового господарства, особливо це стосується лісовідновлення та рубок догляду за лісом. Так, за вказаний період завдання по рубках догляду за лісом виконання лише на 68,9 відсотків.

IMG_4627

На сьогоднішній день лісокомунальними підприємствами проводиться чергове базове лісовпорядкування. В повному обсязі воно уже проведено в Білогірському, Віньковецькому, Городоцькому, Деражнянському, Дунаєвецькому, Летичівському, Чемеровецькому та Шепетівському лісокомунальних підприємствах.

Станом на 1 липня 2016 року лісокомунальними підприємствами для одержання актів на право постійного користування земельними ділянками лісового фонду виготовлена технічна документація на площу 43,5 тис.га., з яких через низку невирішених проблем у чинному законодавстві, у встановленому порядку державні акти зареєстровані лише на площу 12,9 тис. га.