11.08.2016 — 15:57

У Департаменті охорони здоров’я відбулося засідання комісії з підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я

       З 2013 року  при Департаменті охорони здоров’я з 2013 року діє медична консультативна комісія  з підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я, створена відповідно до «Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.01.2013 № 9 та наказу МОЗ України від 01.08.2013 № 679.

          До складу медичної консультативної комісії при ДОЗ ОДА з підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я під головуванням заступника директора Департаменту Тетяни Косовської входять провідні спеціалісти області в галузі педіатрії, акушерства та гінекології, неонатології, медичної генетики і терапії.

DSCN5779

          Впродовж 2014 – 2015 років медична консультативна комісія розглянула 16 таких випадків. На черговому засіданні комісії встановлено шостий за цей рік факт народження дитини поза закладом охорони здоров’я.       Така ситуація тривожить членів медичної комісії, оскільки народження дитини поза лікарняним закладом може загрожувати  життю та здоров’ю роділлі, породіллі та її новонародженої дитини.

     У такий спосіб держава також намагається протидіяти злочинам, які пов’язані із продажем малюків та шахрайством (реєстрацією немовлят у декількох місцях для отримання «дитячої» допомоги), порушенням «Конвенції ООН про права дитини» щодо права на охорону здоров’я ненародженої дитини та можливого здійснення нелегальної медичної практики.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я