16.02.2021 — 15:54

В.Юр’єв: Усі заклади недержавної форми власності, що надають соціальні послуги, мають бути приведені у відповідність до існуючих норм

“Усі заклади недержавної форми власності, що надають соціальні послуги, мають бути приведені у відповідність до існуючих норм, іншого шляху ми не маємо,”- на цьому наголосив сьогодні заступник голови облдержадміністрації Володимир Юр’єв, розпочинаючи чергове засідання робочої групи при ОДА з питання виявлення та перевірок надавачів соціальних послуг недержавного сектору, що створена за дорученням голови ОДА Сергія Гамалія.

Посадовець наголосив, що незважаючи на те, що розробка спеціальних норм для таких закладів в Мінсоцполітики наразі ще триває, першочергове завдання – чітко врегулювати їх роботу в межах тих параметрів, що є на даний момент, і головне – виявити та усунути грубі порушення пожежної безпеки та санітарних норм, що можуть становити небезпеку для підопічних.

Наразі, за словами Володимира Юр’єва, з 23 виявлених закладів недержавної форми власності фахівцями Департаменту соцзахисту перевірено 13, окремо проводяться перевірки силами ГУ ДСНС та Держпродспоживслужби (4 перевірки за минулий тиждень). Завдяки цій роботі уже можна скласти певну картину про найбільш поширені проблеми, що виявляються в закладах. Тому посадовець запропонував уже в найближчий термін проаналізувати усі результати перевірок та сформувати свої локальні чіткі методичні вимоги, на основі яких визначити єдиний підхід  до оцінки роботи соціальних закладів.

Наприклад, у сфері дотримання санітарного законодавства – заклад має забезпечити дотримання нормативу щодо площі приміщення на 1 підопічного, температурного режиму, гігієни, доступу до прогулянок на свіжому повітрі,  у харчоблоках обов’язково має бути відповідне холодильне обладнання, а працівники закладу мають проходити обов’язкові медичні огляди.

Ще одна обов’язкова до виконання вимога – забезпечення належного медичного обслуговування мешканців. У них мають бути укладені декларації з сімейним лікарем, а також передбачена можливість  надання медичної допомоги на вторинному рівні через відповідну угоду із лікувальним закладом. Усі призначення ліків та медичні маніпуляції за потреби мають проводитися виключно фахівцями. Вкрай важливим також є усунення виявлених недоліків у пожежній безпеці. Окрім того, мають бути укладені договори з енергопостачальними компаніями, що враховують вид  діяльності закладів. Також згода мешканців на перебування в закладів повинна бути підтверджена їх особистою письмовою заявою.

“Ці вимоги мають лягти в основу нашого переліку, за яким ми будемо перевіряти та висувати вимоги щодо приведення у відповідність наших існуючих закладів. Проте відкриття нових закладів має стати можливим лише за умови, що ці вимоги вже дотримані. Тільки тоді вони можуть бути включені до реєстру надавачів соціальних послуг та розпочинати свою діяльність,” – наголосив заступник голови ОДА.

Він також зауважив, що наразі основне завдання – не припинити діяльність закладів, що не відповідають вимогам, а дати чітку дорожню карту щодо організації роботи та допомогти їм в цьому. Питання про закриття може постати лише у випадку, коли власник не бажає співпрацювати з органами влади та ігнорує відповідні приписи.

Підсумовуючи нараду, Володимир Юр’єв доручив членам робочої групи протягом тижня підготувати зазначений перелік обов’язкових вимог, завершити перевірки виявлених в області закладів та організувати участь керівників цих закладів у наступному засіданні, аби налагодити з ними дієву комунікацію.