19.02.2021 — 09:53

Сергій Гамалій зустрівся з керівниками м’ясопереробних підприємств області

Керівництво обласної державної адміністрації продовжує серію зустрічей з представниками різних сфер бізнесу області. 18 лютого голова адміністрації Сергій Гамалій та його заступники зустрілися з керівниками м’ясопереробних підприємств області, аби ближче познайомитись з підприємцями та обговорити стан справ в даній галузі. До спілкування також долучилися керівники окремих структурних підрозділів ОДА.

“Мені хотілося б почути сьогодні ваші думки, пропозиції та бачення щодо розвитку даної галузі на Хмельниччині. Зі свого боку я, як голова адміністрації, гарантую вам підтримку і співпрацю,” – розпочинаючи зустріч сказав Сергій В’ячеславович.

Хмельниччина серед інших регіонів України займає перше  місце за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби та має непогані показники по вирощуванню інших сільськогосподарських тварин. Проте, в сьогоднішній непростий час, зокрема пов’язаний з епідемічною небезпекою, існує низка проблем по нарощуванню ефективності розвитку м’ясопереробної галузі як в регіоні так і загалом у державі.

Відповідно до статистичних даних в цілому в Україні знижується рівень рентабельності вирощування худоби та птиці. Дана ситуація негативно впливає  на залучення інвестицій та на збереження чисельності поголів’я. Збільшується частка імпорту м’ясної продукції.

“Розуміючи це, уряд відпрацьовує механізми державної підтримки галузі. Верховна Рада ухвалила Закон «Про ветеринарну медицину», який дозволить посилити  захист здоров’я і благополуччя тварин, сприятиме розвитку ветеринарної медицини, сільського господарства, міжнародної торгівлі,” – наголосив Сергій Гамалій.

В свою чергу, підприємці розповіли голові адміністрації про стан справ в м’ясопереробній галузі та озвучили основні проблеми, які виникають в процесі здійснення такої діяльності. Так, найбільшою проблемою, за їх словами, є дефіцит кадрового забезпечення підприємств кваліфікованими спеціалістами,  у зв’язку з відтоком робочої сили за кордон. Тому керівництво таких підприємств активно залучає нових працівників, забезпечуючи їм надання необхідних знань задля ефективних трудових відносин.

Також, не менш важливим викликом для підприємців є недобросовісна конкуренція з боку нелегальних м’ясопереробних підприємств. Останні в свою чергу насичують ринок неякісною продукцією, видають свої м’ясні вироби під іменем місцевих брендів, чим зумовлюють погіршення іміджу добропорядного виробника.

Вислухавши підприємців, голова адміністрації зауважив, що зараз Україна, як і весь світ, переживає непросту економічну ситуацію. Тому, за словами Сергія В’ячеславовича, тільки у тісній співпраці та об’єднавши зусилля можна долати виклики сьогодення.