12.08.2016 — 10:53

Відбулася нарада керівників комунальних лісогосподарських підприємств області

11 серпня в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації відбулася нарада керівників комунальних лісогосподарських підприємств. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Конончук, заступник начальника обласного управління лісового господарства Володимир Хоптянець.

IMG_20160811_110412

В ході наради розглядалися питання діяльності комунальних лісогосподарських підприємств в сучасних умовах та правовому полі згідно Лісового кодексу України, економічної ефективності ведення лісового господарства, впорядкування обліку деревини, участі в аукціонах з продажу лісоматеріалів.

З інформацією про роботу лісокомунальних підприємств виступив генеральний директор об’єднання Іван Валівоць який повідомив, що за період діяльності підприємств 2001-2015 роки ними заготовлено  1.8 млн. м.куб. ліквідної деревини, або на 0.4 млн. м. куб. менше ніж було передбачено матеріалами лісовпорядкування. Майже вся заготовлена деревина  реалізована на внутрішньому ринку  в основному для потреб сільського населення та на потреби закладів соціально-культурного призначення на селі.

За вказаний період  лісокомунальними підприємствами  проведено лісовідновлення  на площі 6437 га., що на 283 га. більше ніж зроблено зрубів та проведено заліснення 523 га. земель непридатних для сільськогосподарського виробництва. Рубки догляду за лісом проведено на площі 22.2 тис.гектарів, з них: освітлення – 3.6, прочищення – 3.8, проріджування – 6.2 та прохідні рубки на площі 8.6 тис. гектарів.

Дійсно при використані земель лісового фонду, які надані у користування лісокомунальним підприємствам, допускаються непоодинокі випадки порушень чинного законодавства, вимог  Земельного та Лісового кодексів України. Через відсутність належної матеріально-технічної бази у вказаних лісах  ще не в повному обсязі  освоюються визначені матеріалами лісовпорядкування обсяги рубок головного користування, рубок формування та оздоровлення лісів та інших заходів. Однак ситуація залишається контрольованою.

За результатами наради Володимир Кальніченко доручив керівникам комунальних лісогосподарських підприємств розробити рекомендовані нормативи для реалізації лісоматеріалу згідно рекомендацій; проводити санітарно-оздоровчі заходи тільки при наявності відповідної документації і лісорубного квитка; напрацювати організовані ринки збуту деревини, забезпечити заходи протипожежної безпеки.

 За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації