22.02.2021 — 14:46

На Хмельниччині перебуває голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська

Сьогодні голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій провів робочу зустріч з головою Антимонопольного комітету України Ольгою Піщанською та керівником проєкту ЄС “Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги” (SESAR) Штефаном Сабау. До спілкування також долучилися заступники голови ОДА, голова Південно – західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олег Федорчук, директор Департаменту економічного розвитку, курортів і туризму ОДА Олена Бохонська та інші поважні гості.

Зустріч була ініційована з метою обговорення основних аспектів реалізації як в Україні, так і на Хмельниччині Проекту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги», який покликаний забезпечити підтримку інституалізації та розбудову ефективної системи контролю та моніторингу державної допомоги в Україні відповідно до вимог Угоди про асоціацію України з ЄС.

Звертаючись до учасників діалогу, голова адміністрації наголосив, що сьогоднішня зустріч є дуже важливою, адже потрібно спільно працювати для розвитку та стимулювання економічної діяльності в регіоні. За його словами, одним із  засобів створення сприятливого бізнес-клімату є підтримка та захист конкуренції. І тут важливу роль відіграє Антимонопольний комітет.

“Ринок нашої області в основному є конкурентним. Ми тісно співпрацюємо з територіальним відділенням Антимонопольного комітету і приділяємо велике значення питанням контролю за неухильним дотримання чинного законодавства та розпорядженням бюджетних коштів, наданням пільг, списанням боргів. Так, завдяки змінам у законодавстві Хмельниччина зекономила більше 900 млн грн. Загалом сфера закупівель в області становить 18 млрд грн. Тож сподіваюся на плідну і конструктивну роботу, яка має забезпечити досягнення спільної мети – заможної України”, – сказав Сергій Гамалій.

В свою чергу, голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська розповіла, що основна діяльність комітету спрямована на захист та розвиток конкуренції, а також здійснення моніторингу за проведенням чесних публічних закупівель, але наразі основною функцією є роз’яснення та спілкування щодо підходів державної допомоги. “Така робота проводиться шляхом виїздів в регіони, адже саме плідне спілкування з місцевою владою та бізнесом дозволяє покращити і прискорити процес зміни підходів, чітко розуміти значення таких важливих понять як державні кошти, державна допомога, а також які існують способи ефективно їх витрачати. Наша з вами основна функція – це покращення взаємодії держави та бізнесу в частині витрачання коштів”, – відмітила голова Антимонопольного комітету України.

Нагадаємо, проєкт ЄС “Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги” (SESAR) розпочав свою роботу 01 вересня 2017 року. Проект реалізується міжнародним консорціумом на чолі з WYG Consulting Ltd (Хорватія) у партнерстві з ТОВ «Делойт І Туш» (Україна), ГО «Центр ефективного законодавства» (Україна), COMPER Fornalczyk I WS sp.j (Польща) та Crown Agents (Велика Британія). Бенефіціаром Проекту є Антимонопольний комітет України (АМКУ), який виконує функції органу контролю державної допомоги відповідно до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Проект також взаємодіє з надавачами допомоги, як на центральному, так і на місцевому рівнях, а також зі ЗМІ, ГО, юридичними особами та суб’єктами господарювання.

Керівник експертної групи Проекту ЄС Штефан Сабау зазначив: “Це сучасний інструмент, який був створений в Європейському Союзі, та допомагає розвивати економіку, створювати гарні умови для її розвитку. В ЄС він існує 60 років, але для України він є досить новим, тому Європейський Союз вирішив виділити кошти на технічну підтримку такого проекту. Ми як представники проекту допомагаємо розібратися з цими правилами та впроваджувати їх на практиці. З ініціативи Антимонопольного комітету України до сфери державної допомоги залучаються територіальні відділення, бо саме в них найбільш важливим є співпраця між уповноваженим органом в сфері державної допомоги та надавачами”.

Впродовж декількох днів гості зі столиці планують зустрітися з представниками бізнес-спільноти області з метою обговорення різних аспектів державної допомоги. Також одна із цілей поїздки – напрацювання інструментів взаємодії між обласною владою та Антимонопольним комітетом України.