24.02.2021 — 08:49

Публічне представлення звіту про виконання обласного бюджету за 2020 рік

23 лютого під час колегії обласної державної адміністрації директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Пенюшкевич представив до уваги присутніх публічний звіт про виконання обласного бюджету за 2020 рік. До участі у колегії долучилися заступники голови адміністрації, голова обласної ради Віолета Лабазюк, керівники структурних підрозділів ОДА, голови РДА, міські голови, голови громад області та представники територіальних підрозділів ЦОВВ. Провів засідання голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій.

 Головні тези доповіді:

 ➡ В цілому до обласного бюджету (загальний та спеціальний фонд) надійшло доходів (без врахування трансфертів) в сумі 1 302,9 млн грн, що становить 106,8% (+82,9 млн грн) до обсягів, затверджених на 2020 рік. По всіх джерелах надходжень загального фонду у 2020 році забезпечено виконання затверджених планових показників.

➡ Найбільшу питому вагу в надходженнях податку на доходи фізичних  осіб в розрізі основних галузей області займають надходження від:

– бюджетних установ – 39,1% та у порівнянні з 2019 роком питома вага зменшилась на 1%;

– промисловості – 21,1% (зменшення на 0,8%);

– сільського, лісового та рибного господарства – 17,9% (зменшення на 2,2%);

– оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів – 4,7% (зменшення на 0,4%);

– транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності – 4,5% (зменшення на 0,4%);

– будівництва – 2,1% (зменшення на 0,1%);

– інших галузей – 10,6% (збільшення на 4,9%).

 ➡ До спеціального фонду доходної частини обласного бюджету (без врахування трансфертів) надійшло 188,7 млн грн, що становить 130,3% (+ 43,9 млн грн) до річних планових призначень.

 ➡ За 2020 рік не виконано планові призначення по:

– екологічному податку на 1518,7 тис.грн або на 15,4%.

– грошових стягненнях за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності на 23,6 тис.грн або на 18,1%.

 ➡ Передбачені Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» суми базової дотації (77,0 млн грн), додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я (305,5 млн грн) перераховані обласному бюджету в повному обсязі.

 ➡ Одержано субвенцій з державного бюджету в сумі  1884,5 млн грн або 94,9% до затверджених показників на 2020 рік та інших субвенцій з місцевих бюджетів в сумі 9,8 млн грн або 98,8% до затверджених показників на 2020 рік.

 ➡ Видатки обласного бюджету за 2020 рік виконано в сумі 3 579,3 млн грн, що на 49,7 % (або на 3 540,4 млн. грн менше) відповідного показника 2019 року.

 ➡ Крім захищених статей видатків по кожній галузі були визначені пріоритети, які профінансовані і є результати. Зокрема, по галузі «Охорона здоров’я» продовжувались роботи по будівництву нового лікувально-діагностичного корпусу обласної дитячої лікарні, на що було спрямовано 10 млн.гривень.

– Завершено реконструкцію першого пускового комплексу Хмельницького обласного серцево-судинного центру – 10 млн. грн., що дало можливість залучити на вказаний об’єкт ще 26,5 млн.грн коштів ДФРР (державного фонду регіонального розвитку).

-Фактично завершені всі заплановані у минулому році роботи по реконструкції системи відведення та очищення стічних вод в обласному госпіталі ветеранів війни, на що було витрачено 3 млн. гривень.

– Проведено капітальні ремонти приміщень обласних закладів на загальну суму 11,4 млн. грн, зокрема:

– в інсультному та нейрохірургічному відділеннях обласної лікарні – 4,1 млн. грн;

– системи водопроводу та каналізації приміщення 2-го та 7-го корпусу обласної лікарні – 3,9 млн. грн

– основної будівлі та пасажирського ліфта обласного протипухлинного центру – 2,5 млн. грн

 ➡ Крім цього, за рахунок цільових субвенцій з державного бюджету на покращення матеріально-технічної бази медичних закладів області було спрямовано майже 150 млн гривень, з них 80 – на реалізацію 10-ти проектів по реконструкції та капітальному ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я.

 ➡ В галузі «Освіта» на капітальні видатки було спрямовано 26,5 млн.грн, з яких 18,5 – на проведення капітальних ремонтів, реконструкцій та будівництва

➡ На здійснення капітальних видатків у системі «Соціального захисту населення» з обласного бюджету було профінансовано 12,6 млн.грн., які були використані на капітальні ремонти та реконструкції 16-ти інтернатних закладів.

➡ В області проводиться цілеспрямована робота по розвитку туризму. Для того, що б за своєю туристичною привабливістю Державний історико-культурний заповідник «Межибіж» міг конкурувати з Кам’янець-Подільською фортецею, на продовження протиаварійних та реставраційних робіт палацу XVI століття, Мосту з брамою (складова частина Мурів з вежею) було виділено 10,0 млн. гривень.

 ➡ Крім фінансування спортивних заходів та розвитку спортсменів на здійснення капітальних видатків в галузі «Фізична культура і спорт» з обласного бюджету було профінансовано 828 тис. грн.

 ➡ У 2020 році на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах було передбачено 865 млн.грн, які профінансовано у повному обсязі. Освоєно 857,8 млн.грн або 99,2 %.

➡ Продовжувались роботи щодо реконструкції КП «Аеропорт Хмельницький». Так, на виготовлення проектно-кошторисної документації реконструкції аеродромного комплексу було спрямовано 5,5 млн грн, зокрема з обласного бюджету – 5 мільйонів, з бюджету м.Хмельницький – 500 тисяч гривень.

➡ У 2020 році актуальним залишалося питання забезпечення питною водою сільських населених пунктів області. На зазначену мету з обласного бюджету було спрямовано 44,4 млн грн, з яких освоєно 43,3 млн грн або 97,5%. Це дало змогу профінансувати будівництво (реконструкцію) 36 об’єктів водопостачання і водовідведення та забезпечити якісною питною водою близько 55 тис жителів області.

“Виконання обласного бюджету за 2020 рік було непростим. Однак, незважаючи на карантинні обмеження, його дохідну частину було виконано і це дозволило нам забезпечити виплату заробітної плати у повному обсязі, профінансувати усі захищені видатки та споживання енергоносіїв, не допустивши простроченої кредиторської заборгованості”, – відмітив голова адміністрації Сергій Гамалій, підсумовуючи дане питання.