25.02.2021 — 11:22

Сергій Гамалій зустрівся з народними депутатами України від Хмельниччини

24 лютого голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій зустрівся з народними депутатами України від Хмельниччини: Володимиром Ватрасом, Олексієм Жмеренецьким, Оленою Копанчук, Сергієм Мандзієм, Ігорем Марчуком, Денисом Монастирським та Миколою Стефанчуком. До спілкування також долучилися народний депутат України Галайчук Вадим, заступники голови ОДА, представник народного депутата Олександра Гереги, генеральний директор ТЦ “Епіцентр К” Петро Михайлишин та помічники народних депутатів. Зустріч була ініційована з метою обговорення питань, які потребують підтримки народних депутатів України.

«Мета нашої з вами спільної роботи – це розвиток та єдність. Маємо всі разом працювати на Хмельниччину та Україну. Зараз важлива наша співпраця, спільне бачення розвитку територій, розуміння нагальних питань, які необхідно вирішувати», – сказав голова адміністрації звертаючись до присутніх.

Учасники зустрічі обговорили ряд питань, що потребують законодавчого врегулювання в сфері агропромислового комплексу та соціальної галузі області. Також важливим питанням є виділення коштів на нагальні потреби галузей охорони здоров’я, культури, спорту.

Так, розпочалося обговорення з питань, що належать до блоку харчової промисловості. Перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін розповів, що серед найпоширеніших проблем в даній галузі  є недоброчесна конкуренція, невідповідність цін на сировину та кінцеву продукцію, зростання тарифів на енергоносії, відсутність кваліфікованих кадрів, співпраця з контролюючими органами.

Народний депутат Ігор Марчук зазначив, що для врегулювання озвучених проблем слід доопрацювати проєкт Закону України «Про основи регулювання торговельної діяльності харчовими продуктами» в частині визначення конкретних термінів розрахунків торговельних мереж перед постачальниками продукції першої необхідності, які мають обмежені терміни зберігання. Також потрібно працювати над питанням запровадження знижених тарифів на енергоносії для підприємців. Для цього будуть сформовані відповідні пропозиції в частині змін до чинного законодавства і передані народним обранцям від Хмельниччини.

Наступними питаннями, які потребують допомоги народних депутатів для їх вирішення є сфера регіонального розвитку та інфраструктури, зокрема питання, пов’язані із завершенням адміністративно-територіальної реформи: гранична чисельність працівників РДА, передача майна; відшкодування різниці в тарифах на комунальні послуги, фінансування добудови важливих інфраструктурних об’єктів, а також відновлення та розвиток КП «Аеропорт Хмельницький”. Заступник голови ОДА Сергій Ткачук пояснив, що на сьогодні гостро стоїть проблема щодо граничної чисельності працівників у трьох новостворених РДА області. Найбільш проблемним в цьому контексті, за його словами, є Хмельницький район, в якому навантаження на одного працівника відділу соціального захисту населення зросло майже вдвічі. Це призводить до відтоку кваліфікованих кадрів, погіршує якість надання послуг і, відповідно, створює соціальну напругу серед населення.

Сергій Мандзій зазначив, що для врегулювання даного питання необхідно підготувати відповідні пропозиції для внесення змін у постанову щодо збільшення граничної чисельності працівників Хмельницької РДА, аргументуючи це тим, що таке збільшення необхідно лише допоки дані функції не перейдуть на ОТГ.

Серед іншого заступник голови ОДА Володимир Юр’єв озвучив проблемні питання, які виникли в гуманітарній сфері (питання функціонування районних центрів соціальних служб та забезпечення надання базових соціальних послуг в умовах завершення реформи децентралізації, питання гідної заробітної плати працівників центрів соціальних служб/фахівців із соціальної роботи з метою запобігання відтоку кваліфікованих кадрів та професійного вигорання спеціалістів), в сфері охорони здоров’я (питання закупівлі медичного обладнання для відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги області за кошти державного бюджету, сприяння у закупівлі медичного обладнання за кошти державного бюджету для КНП “Хмельницька обласна дитяча лікарня”), в сфері культури (проведення реставраційних робіт на пам’ятках архітектури національного значення, що знаходяться у комунальній формі власності).

Денис Монастирський наголосив, що такі зустрічі дозволяють почути з перших вуст про найбільш гострі проблемні питання, що потребують реагування з боку народних обранців, та завдяки конструктивному діалогу віднайти їх спільне вирішення.

На завершення спілкування, народні обранці подякували голові адміністрації за виявлену ініціативу та прагнення до змін на теренах області. “У вас є 10 надійних друзів у Верховній Раді. Маємо усі повноваження для ефективної реалізації планів, тож завжди готові долучитися до зустрічей не тільки з керівництвом обласної адміністрації, а й представниками різних галузей нашої області для вирішення нагальних проблем”, – сказав Микола Стефанчук.

В свою чергу, Сергій Гамалій подякував народним депутатам України від Хмельниччини за активну діяльність та турботу про область, а також висловив сподівання, що сьогоднішня зустріч матиме позитивні результати для громади області.

За результатами обговорення будуть сформовані відповідні пропозиції в частині змін до чинного законодавства з озвучених питань порядку денного, які надалі будуть передані депутатам.