25.02.2021 — 09:13

Хмельниччину з візитом відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіка Польща в Україні

24 лютого відбулася зустріч представників обласної влади з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіка Польща в Україні Бартошем Ціхоцкі та Генеральним консулом Республіки Польща у Вінниці Дамяном Цярціньскі. Мета зустрічі – знайомство та налагодження нових зв’язків у різних сферах задля поглиблення співпраці.

Вітаючи пана Посла на Хмельниччині, голова облдержадміністрації Сергій Гамалій подякував гостю за інтерес до нашої області.

“Сьогодні Польща та Україна сприймають одна одну як стратегічні партнери. Ми дві близькі нації з подібними мовами, культурами  і цінностями.  Ми маємо сторіччя мирного співжиття та налаштовані на подальшу співпрацю,” – зауважив посадовець.

Він відзначив, що українці щиро цінують допомогу Республіки Польща в реалізації євроінтеграційних прагнень нашої держави, та висловив вдячність за підтримку незалежності України та її боротьби за територіальну цілісність. Очільник ОДА ознайомив пана Ціхоцкі з можливостями Хмельниччини та перспективами реалізації спільних проектів у сфері економіки, культури, освіти, туризму, інфраструктури.

Нас з польським народом дуже багато пов’язує. На території нашої області мешкає велика польська спільнота.  Зараз Республіка Польща є нашим найбільшим міжнародним торгівельним партнером,  як при імпорті, так і при експорті. Маємо 24 угоди про співробітництво між Хмельницькою областю, містами та громадами  з регіонами Республіки Польща. Переконаний, що потрібно і надалі поглиблювати  торговельні та культурні зв’язки, і я, як голова обласної державної адміністрації, готовий забезпечити максимальне сприяння у налагодженні конструктивної та ефективної співпраці,” – сказав Сергій Гамалій.

У свою чергу поважний гість подякував за зустріч та зауважив, що наші народи за останнє століття пройшли дуже схожий історичний шлях, і їх поєднує спільна боротьба за власну національну ідентичність, схожі уроки історії та трагічні події, пам’ять про які досі жива. Пан Посол відзначив, що на Хмельниччині сьогодні поляки можуть вільно розвивати свою культуру. Крім цього він окреслив істотні перспективи щодо розвитку спільних бізнесових проєктів.

У ході спілкування учасники зустрічі обговорили питання співпраці в аграрній галузі,  подальшої реалізації  реформи децентралізації, досвіду Польщі в реалізації земельної реформи, розвитку туризму, зокрема, такого цікавого його напрямку, як медичний туризм. Не оминули і питання обміну досвідом у сфері модернізації інфраструктури.

Пан Ціхоцькі висловив готовність до подальшого діалогу та запросив Сергія Гамалія до посольства Республіки Польща. На завершення учасники зустрічі обмінялися пам’ятними подарунками.