02.03.2021 — 16:09

Результати брифінгу за 2 березня. ВІДЕО

Під час сьогоднішнього брифінгу керівник оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з COVID-19, Микола Габрикевич та директор Хмельницької інфекційної лікарні Оксана Піддубна розповіли про ситуацію із захворюваністю на коронавірусну інфекцію та перебіг вакцинальної кампанії на Хмельниччині.

Головні тези:

➡ Станом на сьогодні з початку епідемії в області підтверджено COVID-19 у 48262 осіб, 44561 – одужала, 892 хворих померли. Протягом останніх двох тижнів спостерігається тенденція до збільшення захворюваності на COVID-19. Серед захворівших частішають випадки інфікування у людей молодого та середнього віку з тяжким перебігом хвороби.

➡ з 24 лютого до 30 квітня 2021 року на всій території України запроваджено адаптивний карантин. Залежно від епідемічної ситуації, на території України в цілому або на території окремих регіонів встановлюється “зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення.

➡ Перехід до тої чи іншої зони визначається певними показниками: перший – захворюваність на грип та ГРВІ немає перевищувати 100% епідпорогу (на території області цей показник складає 68,8%), другий – завантаженість ліжок, які забезпечені медичним киснем більше як на 65% (в області 32,3%), третій – кількість тестувань методом ПЛР та експрес – тест на виявлення антигену, якщо протягом останніх 7 днів на 100 тис. населення цей коефіцієнт становить менше 300 тестувань (в області 940 тестувань), четвертий – рівень госпіталізації протягом останніх 7 днів на 100 тис. населення буде більше 60% ( в області 52,7%), п’ятий – коефіцієнт виявлення випадків інфікування на COVID-19 методом ПЛР та експрес – тест на виявлення антигену більше 20% проведених тестувань (в області 12,1%), шостий – зростання госпіталізації протягом останніх 7 днів більше як 50% (в області 31,3%). Наразі область перебуває у жовтому рівні.

 ➡ Протягом останніх трьох днів в області проводиться вакцинація медпрацівників. Наразі щеплення уже отримали 170 чоловік, з них 11 – старше 60 років та 1 людина старше 70 років.

➡ У Хмельницькій інфекційній лікарні вакциновано 100 медпрацівників. Реакції після щеплення проявилася у 40% вакцинованих (підвищення температури тіла, біль на місці ін’єкції, головний біль). Реакція після вакцинації – це абсолютно нормальне явище і кожен медпрацівник був з ним ознайомлений з інструкції до вакцини. Ускладнень після вакцинації не зафіксовано.